Oficialul ANAT a spus ca pentru a obtine o viza pentru Romania, un turist chinez trebuie sa astepte o luna. In plus, daca vine printr-o agentie, aceasta trebuie sa depuna intr-un cont o garantie de 10.000 de euro pentru fiecare turist. Astfel, pentru 100 de turisti adusi din China, o agentie ar trebui sa depuna garantii de 1 milion de euro.

"Au venit chinezii aici, ne-am pupat cu ei pe gura, dar daca o agentie vrea sa aduca turisti chinezi aici, statul roman ii cere sa depuna o garantie de 10.000 de euro intr-un cont pentru fiecare turist chinez. Agentia depune garantia intr-un cont indicat de Ministerul de Interne, explicatia lor fiind ca acesti bani vor fi folositi pentru repatriere in cazul in care turistul chinez refuza sa se mai intoarca din Romania", a spus Alin Burcea.

El crede ca daca s-ar scurta durata obtinerii vizelor si s-ar elimina garantia, in primul an ar putea veni in Romania circa 10.000 de turisti chinezi, urmand ca numarul lor sa creasca la peste 100.000 in cinci ani.

"Chinezii ar veni aici, suntem pe lista lor, dar ce folos? Aceste restrictii ar trebui sa dispara. Eu am fost in vara si la ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si i-am spus de obstacolul pe care il reprezinta vizele si garantia", a afirmat Burcea.

El a mentionat ca a incercat sa aduca turisti chinezi prin agentia pe care o detine, Paralela 45, dar a renuntat tocmai din cauza garantiei si a vizelor.

Oficialul ANAT crede ca vizita premierului chinez in Romania trebuie exploatata cat mai repede, pentru ca in aceasta perioada Romania a fost promovata in China.

"Daca in spiritul balcanic si de acum incolo ne mai batem joc de ei cu vizele, dragostea dintre noi va dura maxim sase luni. Daca vom continua cu vizele si garantiile, nu vor renunta doar turistii sa vina aici, ci si oamenii de afaceri care s-au aratat interesati de Romania", a mai spus Burcea.

Ministrul pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat, miercuri, ca investitorii chinezi si-au exprimat intentia de a intra in domeniul hotelier din Romania, dar sunt interesati si de segmentul de tratament si infrumusetare si produse naturiste.

Ministrul crede ca Romania trebuie sa rezolve trei probleme pentru ca turistii chinezi sa vina in Romania: vizele, transportul si ghizi vorbitori de limba chineza.

"China este pe primul loc la numarul de turisti care pleaca in strainatate, 58 de milioane pe an. Legat de vize, Ministerul Afacerilor Externe are un proiect care prevedei scurtarea duratei de obtinere a vizelor de la 30 de zile la 6 zile. Am inteles ca se vor introduce si zboruri spre Beijing, iar hotelierii mi-au spus ca sunt pregatiti sa aiba la receptie ghizi vorbitori de limba chineza", a afirmat Grapini.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, sa sprijine Tarom pentru a relua zborurile directe catre Beijing, ministrul de resort afirmand ca, in urma discutiilor cu compania, exista posibilitatea reluarii acestora, cu doua curse saptamanale, pentru inceput.

Premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 tari din Europa Centrala si de Est, 1.000 de reprezentanti ai unor companii private si de stat s-au reunit marti la Bucuresti, pentru a discuta, negocia si incheia contracte importante.