Alternativa la statiunile aglomerate. Craciun traditional in satele romanesti, cu pomana porcului, tuica fiarta si plimbare cu sania
Sate linistite cu peisaje de poveste ii asteapta pe turistii care fug de agitatia din statiunile aglomerate. Doua exemple sunt Pestera si Magura, doua catune din munti unde nu gasim hoteluri de cinci stele, ci case primitoare. Oamenii din aceste sate le ofera oaspetilor tot ce au in camara, plus o vorba buna si o tuica fiarta.
Primul popas l-am facut la Pestera, un sat la 40 de kilometri de Brasov, intre masivul Piatra Craiului si Bucegi. Aici, inca din anii '30, temerarii muntilor se adaposteau in casele satenilor: cautau o masa calda, un pat si o vorba buna, inainte sa porneasca din nou pe creste.
La ultima casa din Pestera i-am gasit pe sotii Folea. Ne-a ademenit mirosul de varza calita si carnati proaspeti, dar apoi ne-au cucerit cu o saniuta trasa de cal, pe care ne-au dat-o sa ne plimbam prin nameti si sa admiram peisajul.
Nea' Gheorghe e ghidul celor care cauta indrumare: le asculta povestile si le arata oamenilor cum sa se bucure de liniste si sa scape de agitatia marilor orase.
La el, vin cei care pentru 10 lei pe ora se urca in sania trasa de armasarul Balan si se pierd in peisajele de basm.
Dupa o asemenea plimbare, oaspetii se intorc flamanzi la gazde. Aici ii asteapta "pomana porcului", unsa cu tuica sau vin fiert.
"De obicei, noi pregatim la turisti ce avem in casa. Ca avem animale: vaci, oi, crestem gaini. Si acum, de sarbatori, bineinteles ca facem numai de porc. Omul vine, daca doreste ceva de mancare ii pregatesc ce am eu, ce mananc eu si de platit imi da fiecare ce...Nu am un tarif", a spus femeia.
Generoasa, doamna Rodica, nu uita ca in afara de oaspetii de la oras, trebuie sa ii cinsteasca si pe cei care au ajutat-o in ograda
La fel este si in Magura, un sat situat la peste 1000 de metri altitudine si la 40 de kilometri de Brasov. Un loc in care oamenii isi duc traiul aspru de munte in casele risipite pe coline. Aici gazdele isi intampina oaspetii cu gogosi calde si visinata.
Mai multe despre:
#vacanta sarbatori#traditii
Pe acelasi subiect: