A fost desemnata capitala culturala europeana in 2013. Orasul care a investit 660 milioane de euro in promovare
Marsilia
Marsilia devine sambata capitala culturala europeana a acestui an. Cu un calendar bogat in evenimente, marea metropola franceza spera sa-si creeze o noua imagine si sa paraseasca in sfarsit rubrica "fapt divers" in care a aparut in mod constant in ultimii ani.
Arta contemporana in spatii publice, circ, spectacole pirotehnice, expozitii Rodin, retrospectiva majora despre modernismul din pictura - sunt doar cateva dintre evenimentele ce vor fi organizate la Marsilia si in intreaga Provence, in care tematica mediteraneana va fi axul central, scrie AFP, preluata de Mediafax.
Sambata, locuitorii din Marsilia sunt invitati sa deschida festivitatile printr-o parada de lumini in cartierul nordic al orasului, apoi printr-o "mare adunare" in centrul orasului, urmate de un mare foc de artificii. Organizatorii mizeaza pe participarea a aproximativ 300.000 de persoane.
Investitii de 660 mil. euro in zeci de santiere culturale
Incepand de vineri, locuitorii din Marsilia vor avea ocazia de a descoperi un Vieux-Pont infrumusetat, muzee renovate si alte obiective construite special pentru acest eveniment. Pentru ei, "Marseille Provence 2013" este deja un catalizator de proiecte, cu peste 660 milioane de euro investite in 20 de santiere culturale.
Sambata, presedintele francez, François Hollande, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor pune ultima piatra la temelia viitorului Muzeu al civilizatiei Europei si al Mediteranei (MUCEUM), care va fi inaugurat in iunie, in apropiere de port, cu deschidere spre mare.
"Marsilia are nevoie de ceva romanesc, sa iasa din sfera acelor lucruri urate care s-au povestit despre ea in ultima vreme", a spus Fanny Broyelle, sef al acestui proiect.
Afectata de somaj (12%) si de dificultati sociale, Marsilia a aparut cu regularitate in ultimele luni in mass-media din cauza numeroaselor reglari de conturi, asociate traficului de droguri, care au zguduit orasul. Acest fapt a determinat Guvernul francez sa anunte la inceputul lunii septembrie 2012 un plan de actiune impotriva criminalitatii si a economiei subterane care au afectat anumite cartiere.
Camera de comert din Marsilia mizeaza pe incasari directe de un miliard de euro - fara sa poata insa sa estimeze numarul locurilor de munca ce vor fi create. Municipalitatea spera sa aiba 2-3 milioane de vizitatori extraregionali suplimentari si o crestere cu 20% a locurilor de munca din domeniul turistic.
Pentru moment, rezervarile hoteliere nu se ridica la nivelul asteptarilor, intrucat gradul de ocupare era, sambata, de doar 25%.
Jean-Luc Gosse, presedintele unei asociatii de comercianti din Marsilia, considera ca "trebuie ca tot mai multi turisti sa iasa de pe cararile deja batute". "Depinde doar de noi sa cream evenimente, sa prezentam lumii intregi modul in care arata viata locuitorilor din Provence. Aici nu traiesc doar raufacatori!", a mai spus acesta.
Sociologul Jean Viard, care afirma ca toti locuitorii din Marsilia s-au implicat in acest proiect, intr-un elan de mandrie, considera ca pariul a fost deja castigat: "Important a fost sa castigam (in 2008) titlul de capitala culturala europeana. Marsilia se afla in cautarea unei recunoasteri internationale".
Marsilia spera sa urmeze exemplul dat de Lille, un oras din nordul Frantei, care a beneficiat de pe urma efervescentei din 2004, generand numeroase manifestari si edificii culturale intr-o metropola devenita dintr-odata atractiva si cu o imagine imbunatatita. Insa principala reusita a orasului Lille din 2004 a fost "aceea ca a redat o adevarata mandrie locuitorilor, care si-au dat seama ca traiesc intr-o regiune a culturii", a declarat primarul localitatii, Martine Aubry.
Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu, printre care si Sibiu, in 2007. Din anul 2000, acest titlu poate fi impartit intre doua orase.
In 2013, cea de-a doua capitala europeana culturala este orasul Kosice, din Slovacia. Festivitatile de inaugurare a acestui eveniment sunt prevazute pentru 19 si 20 ianuarie.
Umea, un mic oras universitar din nordul indepartat al Suediei, a fost desemnat capitala culturala europeana a anului 2014, devenind astfel cea mai nordica localitate europeana care obtine acest titlu, pe care il va imparti cu Riga.
Pe acelasi subiect: