"La veniturile din drepturi de autor am introdus obligatii de plata ale contributiilor individuale, care se aplica la o suma limitata la cinci salarii medii pe an, asa cum sunt stabilite in proiectul bugetului de stat", a spus Sebastian Vladescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca modificarile in taxarea veniturilor independete, inclusiv din drepturi de autor, adoptate miercuri de Guvern prin ordonanta de urgenta, au fost necesare intrucat diferitele facilitati au fost utilizate de persoane si companii pentru plata veniturilor fara achitatea taxelor si impozitelor.

Potrivit ministrului, beneficiarii de venituri independente vor achita contributiile de asigurari sociale de stat care revin angajatilor, respectiv 10,5%, contributiile de asigurari de sanatate - 5,5% si contributiile de asigurari de somaj - 0,5%.

El a exemplificat ca pentru suma maxima la care se aplica CAS, de 10.000 de lei, taxele suplimentare platite de beneficiar se vor ridica la 1.500 - 1.600 de lei.

Tot din luna iulie, cota de cheltuieli deductibile calculata la drepturile de proprietate intelectuala va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. In cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, cota de cheltuieli deductibile va fi redusa la 25% din venitul brut, fata de 50% in prezent.

Astfel, cota de impozit pe venitul brut va urca de la aproximativ 10% la 12,8%.