Ministerul Finantelor a introdus, prin ordonanta de urgenta, urmatoarele modificari in Codul Fiscal:

- cresterea TVA-ului de la 19% la 24%

In domeniul impozitului pe venit intervin:

1 - modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;

2 - includerea in veniturile salariale a urmatoarelor sume acordate angajatilor:

- contravaloarea tichetelor cadou acordate potrivit legii;
- contravaloarea tichetelor de cresa acordate conform legii;
- contravaloarea tichetelor de vacanta acordate conform legii;
- contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii.

3 - includerea in veniturile salariale si impozitarea platilor compensatorii, acordate potrivit legii

Reglementarile prevazute de legislatia specifica referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente platilor compensatorii acordate potrivit legii raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

4 - impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.

5 - impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.

6 - impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.

7 - unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.

8 - modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.

9 - unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.

In domeniul contributiilor de asigurari sociale:

- pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:
         - contributii sociale de sanatate;
         - contributii de asigurari sociale;
         - contributii la findul de somaj.

Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale.

Initial, Guvernul introdusese si o "taxa de solidaritate" pentru cei care detin mai multe case neinchiriate, care trebuia platita pa langa impoziul anual si care crestea proportional cu numarul de proprietati. In sedinta de Guvern de astazi, membrii Cabinetului au renuntat sa introduca aceasta taxa in Codul Fiscal, urmand sa elaboreze o noua lege care sa reglementeze acest lucru.