O alta parte din document sugereaza ca ecologistii ar putea cere sa fie scutiti de sarcini care implica un nivel marit de emisii de CO2, cum ar fi zborul la intalnirile de afaceri.

In plus, druizilor si paganilor ar trebui sa le fie permis sa isi ia timp liber de la job pentru a participa la pelerinaje si alte ritualuri sacre. Exista si o regula care specifica in mod clar ca cei de religie crestina au voie sa poarte semnul crucii la locul de munca.

Ghidul se aplica atat crestinilor, cat si evreilor, musulmanilor si ateilor, si a aparut dupa o serie de procese de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. De exemplu, o femeie a fost sanctionata la serviciu, dupa ce a purtat la gat o cruciulita. Aceasta a fost acuzata ca a incalcat codul vestimentar al companiei.

Astfel, “angajatii isi pot exercita dreptul de a discuta asupra credintelor personale la serviciu iar angajatorii nu ar trebui sa impiedice acest lucru”, se arata in document. Mai mult, sefii ar trebui sa ia serios in considerare adaptarea conditiilor de lucru la nevoile credinciosilor. Documentul, denumit “Religie si credinta la locul de munca: un ghid pentru angajatori”, descrie mai multe scenarii posibile, pentru a ilustra cum pot fi protejate aceste drepturi.

De exemplu, o asistenta medicala cu convingeri crestine poate spune rugaciuni pentru pacientul sau, atata timp cat acesta isi da acordul de buna voie. Si ecologistii se vor bucura de noi drepturi. Acestia vor putea spune colegilor ca este un act iresponsabil sa vina cu masina la munca, pentru ca autoturismele au un efect nociv asupra mediului inconjurator. De asemenea, vor putea cere sa fie scutiti de sarcini care implica emisii crescute de dioxid de carbon.

Evreii vor putea si ei sa plece mai devreme vinerea de la job, pentru a se pregati de Sabat, atata timp cat plecarea lor nu ii afecteaza in mod negativ pe colegi. Si musulmanii ar putea cere timp liber ca sa participe la rugaciune.

Ghidul vine la trei luni dupa ce o angajata a British Airways a castigat in instanta dreptul de a purta la gat o cruciulita, in timp ce se afla la serviciu. Tribunalul de la Strasbourg a dat castig de cauza femeii, care fusese trimisa acasa pentru ca prin purtarea accesoriului nu ar fi respectat codul vestimentar al companiei.

Dreptul oamenilor de a-si manifesta credintele religioase este o libertate de baza garantata de Conventia europeana a drepturilor omului”, a declarat Mark Hammond, director executiv al CEDO.

Societatea vegetarienilor a primit cu entuziasm noile reglementari, spunand ca acestea reprezinta o recunoastere oficiala asupra faptului ca vegetarianismul este o credinta puternica.