Scaderea este prima din ultimii trei ani, arata studiul, realizat de firma de cercetare Equilar privind salariile directorilor celor mai mari 15 banci din SUA si Europa.

Reducerea coincide cu un declin mediu de peste 20% al profitului inregistrat anul trecut de cele 15 instiututii de credit, dar si cu o revenire a cotatiilor bancilor la bursa. Institutiile de credit analizate, cu exceptia BBVA si Credit Suisse, au avut anul trecut o evolutie mai buna pe bursa decat indicele FTSE World.

Dintre cei 10 directori generali care s-au aflat in functie de la inceputul anului 2011, doar trei au primit cresteri salariale, seful Wells Fargo - John Stumpf, cel al HSBC, Stuart Gulliver, si cel al Credit Suisse - Brady Dougan.

Stumpf, cu un pachet salarial de 19,3 milioane de dolari, l-a depasit pe directorul JPMorgan, Jamie Dimon, si a devenit cel mai bine platit bancher. Dimon a primit 18,7 milioane de dolari, in urma unei reduceri de circa 20% a pachetului salarial, iar in acest an va inregistra probabil o noua scadere.

Analiza Equilar include salariile de baza, bonusurile in bani si o serie de beneficii, precum si pachetele de actiuni sau optiunile de achizitie de titluri acordate bancherilor in 2012.