Dupa liberalizarea la 1 ianuarie a pietei muncii, primariile din Germania au fost asaltate de cererile romanilor, majoritatea de etnie rroma, pentru acordarea alocatiei de 180 de euro pentru un copil. Multe documente s-au dovedit falsificate, iar minorii nici macar nu erau in Germania. Asa ca autoritatile germane se gandesc sa schimbe legea, astfel incat orice strain care vine sa munceasca in Germania si nu-si gaseste o slujba in 6 luni sa fie expulzat.

Afectati vor fi doar cei care nu au contracte de munca. Ionela, ziarista in Germania, povesteste ca i s-a intamplat des sa vina romani la ea si sa o roage sa-i invete cum sa obtina ajutoare sociale.

Ionela van Rees-Zota, jurnalista in Germania: "Sunt unele grupuri tinta care vin exclusiv pentru ajutoarele sociale care se dau aici si alocatiile de stat pentru copii. O familie care are 10 copii si sunt destule ... ori 180 de euro aproximativ, sunt 1.800 de euro bani pe care-i ia pe luna de la statul german. Foarte multi rromi au venit si mi-au zis verde in fata: spuneti-mi va rog ce bani pot primi de la statul german"

In prezent, 15.300 din cei 260.000 de romani care traiesc in Germania, adica peste 17%, iau ajutoare sociale.

Autoritatile germane au luat deja cateva masuri pentru a diminua "turismul social": cer mai multe documente si au marit termenul de rezolvare a cererilor de la 2 saptamani la 6 luni.

Daniel Tecu, presed. FADERE: "Intotdeauna cand Germania a tusit, Europa s-a imbolnavit. Eu ma tem ca Spania si Italia vor introduce imediat aceasta masura, daca Germania o va aproba".

Temerea e sustinuta de reprezentantii celor 2 milioane de romani care traiesc in Italia si Spania.

Un studiu recent arata ca dintre romanii care vor sa se mute in alta tara cei mai multi prefera Germania. Urmeaza Marea Britanie, Italia si Franta. Majoritatea au marturisit ca fug din tara din cauza saraciei.