Record de someri in Coreea de Sud. Inteligenta artificiala incepe sa inlocuiasca oamenii
Robot
Coreea de Sud a inregistrat in februarie un nivel record al ratei somajului, de 4,9%, cel mai mare din ultimii sase ani, iar inteligenta artificiala incepe sa inlocuiasca resursa umana, potrivit lui Sorin Toader, consilier economic al Biroului de Promovare Comerciala Economica din Seul, scrie Agerpres.
“Directorul Bancii Centrale din Republica Coreea - Bank of Korea (BOK) a declarat recent ca obiectivul final al politicilor economice care trebuie luate urgent de Executivul de la Seul il constitue crearea de locuri de munca de calitate superioara pentru mentinerea nivelului de bunastare a populatiei. Aceasta afirmatie vine urmare datelor publicate de Oficiul sud-coreean de statistica, conform carora somajul a ajuns la un nivel record de 4,9% in luna februarie 2016 (cel mai mare din ultimii sase ani). De asemenea, rata persoanelor tinere fara locuri de munca a crescut cu 12,5%. Prin prisma acestui punct de vedere, prin care obiectivul final al cresterii economice il constituie cresterea prosperitatii pentru fiecare cetatean, mentinerea stabilitatii locurilor de munca se poate constitui ca un alt obiectiv central”, informeaza Ministerul Economiei.
Potrivit consilierului economic, gasirea unui loc de munca ramane o sarcina dificila, cu atat mai mult cu cat in luna februarie 2016 o serie de factori externi precum vacanta de Anul Nou sau organizarea examenului national pentru functionarii publici, au contribuit, partial, la aceasta crestere.
“Conditiile de pe piata locurilor de munca continua sa se deterioreze, in parte, ca urmare a progreselor inregistrate in domeniul noilor tehnologii, inclusiv inteligenta artificiala, care incep, din ce in ce mai mult, sa inlocuiasca resursa umana, chiar si in cazul acelor locuri de munca mai solicitante sau care necesita o atentie deosebita. Directorul BOK a afirmat ca este necesara pregatirea pentru o noua era, in care rata de dezvoltare tehnologica continua sa accelereze. De asemenea, considera ca este necesara modificarea sistemului actual de invatamant pentru a ajuta populatia in procesul de pregatire pentru noile nevoi ale pietei locurilor de munca”, mentioneaza sursa citata.
Robotii scot din campul muncii peste 5 mil. angajati, pana in 2020
Potrivit studiului "Future of Jobs", realizat de institutul de cercetare ICM Unlimited, la inceputul anului, noile modificari de pe piata muncii, inclusiv utilizarea crescuta a robotilor si a inteligentei artificiale, vor duce la pierderea a 5,1 milioane de locuri de munca pana in 2020 in primele 15 economii ale lumii. Cele 15 economii acopera aproximativ 65% din forta de munca globala.
Doua treimi din locurile de munca preconizate sa fie pierdute ar urma sa dispara in sectoarele administrativ si office, pe masura ce masinile inteligente vor prelua o parte din sarcinile de rutina, mai arata cercetarea.
In fiecare industrie vor fi pierdute locuri de munca, dar impactul va varia, cele mai afectate urmand sa fie sectoarele sanatatii, energiei si serviciilor financiare. In acelasi timp, va exista o cerere crescuta pentru anumiti specialisti, inclusiv analisti date si reprezentanti de vanzari specializati.
De asemenea, femeile vor fi mai afectate decat barbatii, pentru ca locurile lor de munca sunt concentrate in sectoare cu crestere mica sau in scadere precum vanzari, office sau administrativ.
In timp ce in cazul barbatilor pentru fiecare trei locuri de munca pierdute va exista un nou loc de munca creat, in cazul femeilor peste cinci locuri de munca vor fi pierdute pentru fiecare nou post creat.
Pe acelasi subiect: