Presa britanica recunoaste ca s-a inselat in privinta invaziei imigrantilor. Cuvintele unui roman - “Nu am venit sa va jefuiesc tara”, au facut inconjurul Regatului
Invazia romaneasca de care se temeau britanicii si asupra careia politicienii si presa din aceasta tara avertizeaza de mai multe luni nu a avut loc, titreaza la unison cotidienele britanice, in timp ce restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari au fost ridicate la 1 ianuarie, noteaza Mediafax.
Subliniind ca politicienii de dreapta si presa au avertizat ca prima zi a noului an va aduce hoarde de imigranti romani si bulgari, The Guardian conchide ca afluxul asteptat nu a avut loc. Nu au fost curse suplimentare nici de autocare, nici de avioane dinspre Bucuresti si Sofia.
Secretarul de stat pentru Imigratie, Mark Harper, a afirmat ca declaratiile privind un aflux de imigranti sunt exagerate. Vor fi unii care vor veni, vor fi fara indoiala noi presiuni, dar nu "Armageddon".
"Avioane si autocare pe jumatate goale au ajuns miercuri in Marea Britanie, mult temuta invazie romaneasca nu s-a materializat", scrie si Daily Mirror, adaugand ca sosirile pe aeroporturile Gatwick, Heathrow, Luton, si in autogarile Dover si Victoria din Londra contrazic temerile exprimate in ultimele luni.
Daily Telegraph titreaza ca sosirile de la 1 ianuarie din Romania sunt "doar un instantaneu". Au fost putine indicii ale unui exod catre Marea Britanie in prima zi a noului an, partial si pentru ca aceasta perioada este una pe care romanii o petrec cu familia si prietenii, dar si pentru ca multi dintre ei s-au mutat deja dupa ce tara lor a aderat la UE in 2007.
Cursele aeriene de la Bucuresti catre aeroporturile britanice nu au fost pline, in timp ce Gara de Nord era aproape goala. Dar ritmul imigratiei ar putea sa se accelereze in saptamanile si lunile urmatoare, afirma cotidianul.
Despre linistea din autogari scrie si The Independent, adaugand ca temerile privind un aflux de romani si bulgari care vor profita de ridicarea restrictiilor pe piata muncii s-au dovedit nefondate. Autogara Victoria din centrul Londrei, una dintre principalele destinatii pentru vizitatorii de pe continent si locul unde erau asteptate autocarele pline cu imigranti est-europeni era aproape goala miercuri, scrie cotidianul. Atat de goala, incat unul dintre micile restaurante de aici era inchis pentru toata ziua. Un grup de calatori a ironizat ingrijorarile privind afluxul de imigranti, afirmand: "Noi suntem ungari, asa ca nu ne deranjeaza".
Care de reportaj si numerosi reporteri au fost trimisi de televiziuni si tabloide la autogara Victoria la primele ore ale zilei de 1 ianuarie, dar sperantele lor de a vedea hoarde de imigranti disperati au fost spulberate, adauga cotidianul. Nu au fost semne privind un astfel de aflux nici pe aeroporturi. O cursa aeriana din Romania care a aterizat pe aeroportul din Luton avea la bord doar un pasager venit pentru prima data la munca in Marea Britanie.
Huffington Post s-a concentrat asupra acestui roman, Victor Spiresau, in varsta de 30 de ani. Afirmatiile sale - "Nu am venit sa va jefuiesc tara. Am venit sa muncesc, dupa care ma duc acasa" - au facut inconjurul ziarelor britanice.
Daily Mail a continuat insa seria de articole alarmiste, afirmand ca firmele britanice au plasat aproape 8.000 de anunturi de locuri de munca pentru romani, de la soferi de taxi si personal hotelier pana la asistente medicale si medici. Multe dintre anunturi, afirma tabloidul britanic, au fost redactate in limba locala si au fost postate pe site-urile romanesti. Unele firme britanice cer doar cunostinte "elementare" de limba engleza, in timp ce altele sustin ca experienta nu este necesara.
Financial Times subliniaza insa ca romanii ajunsi in 2014 in Marea Britanie au picat in plina controversa politica, in timp ce presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne, Keith Vaz, a declarat pentru Sky news ca Marea Britanie ar trebui sa organizeze un referendum pentru a decide cati imigranti europeni ar trebui sa vina pe teritoriul sau.
The Economist subliniaza ca, desi sistemul britanic de protectie sociala a fost conceput pentru o perioada cu o mai mica mobilitate a muncii, este improbabil ca acesta sa fie afectat puternic de noul val de imigranti. Dar lipsa de reciprocitate intre acesta si cele din alte tari europene reprezinta o ingrijorare rezonabila.
Mai multe despre:
#munca in strainatate#Marea Britanie
Pe acelasi subiect: