"Nu va ascund ca am facut plangeri penale impotiva celor din Romania, a firmelor din Romania, care isi bat joc de cetatenii romani, ii duc la promisiuni, la mai bine, si de fapt acolo avem de-a face cu un act de sclavie", a spus Corlatean, sambata, la MAE, potrivit Mediafax.

El a spus ca spera ca saptamana viitoare sa fie rezolvata problema celorlalti muncitori din grupul celor repatriati recent din Libia.

"Situtia in cazul Libia suna in felul urmator: a fost un litigiu intre angajator, intre compania respectiva... si aici o mare problema a ridicat-o modul in care angajatorul din Romania, firma din Romania, s-a comportat. Vorbim pana la urma de scalvie, vorbim pana la urma de lucruri care incalca flagrant legea. De altfel, noi am semnalat, am sesizat Parchetul, institutiile statului, sa faca astfel de investigatie. Litigul comercial, cel de acolo, din Libia, nu implica statul roman, dar, in mod evident am actionat prin ambasada, prin serviciul consular, prin consulul nostru de acolo, pentru a facilita gasirea unei solutii", a spus Corlatean.

Un grup de 14 muncitori romani care au lucrat in Libia si au avut un conflict cu firma angajatoare au primit vize de iesire din aceasta tara in urma demersurilor Ambasadei Romaniei la Tripoli, sase dintre acestia fiind repatriati joi.

MAE informa, pe 1 septembrie 2013, ca in fata Ambasadei Romaniei la Tripoli s-a prezentat un grup format din aproximativ 35 de muncitori romani, sositi in Libia prin intermediul firmei romanesti S.C. Interest Construct Euroart SRL, pentru a lucra in domeniul constructiilor civile, in interesul societatii libiene Rwafil Group.

Actiunea muncitorilor romani, nemultumiti de relatia cu angajatorul, era, potrivit MAE, o forma de protest fata de situatia in care se afla si de sensibilizare a autoritatilor libiene pentru a interveni in rezolvarea cazului.

Directia relatii Consulare din cadrul MAE roman l-a convocat de trei ori la MAE pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la Bucuresti, caruia i-a solicitat sprijinul pentru returnarea de urgenta a pasapoartelor muncitorilor romani retinute de angajatorul libian.