Potrivit sursei citate, Elvetia a adoptat, miercuri, noile prevederile din acquis-ul Schengen, intrate in vigoare la 9 ianuarie 2014.

"Avand in vedere participarea sa la Spatiul Schengen, Elvetia a decis preluarea dezvoltarilor acquis-ului Schengen, introduse de intrarea in vigoare, la 9 ianuarie 2014, a Regulamentului nr. 1289/2013 de amendare a Regulamentului nr. 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie", se arata in raspunsul MAE.

Printre dispozitiile noului regulament se numara si cea referitoare la "posibilitatea suspendarii temporare a scutirii de la obligatia de a detine viza pentru cetatenii statelor terte aflate pe lista pozitiva a statelor ai caror resortisanti nu trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe ale statelor membre", informeaza Ministerul de Externe.

Activarea acestei clauze de ultim resort se poate face numai "in situatii exceptionale", in cazul unui aflux masiv de imigranti.

"Aceasta clauza se aplica exclusiv cetatenilor statelor terte (care nu sunt membre ale Uniunii Europene) listate in Anexa II a Regulamentului nr. 539/2001. Asadar, clauza nu se aplica Romaniei, avand in vedere calitatea acesteia de stat membru al UE", a mai precizat MAE.

Presa din Elvetia relata in urma cu cateva zile ca autoritatile de la Berna ar putea reintroduce vizele pentru cetatenii tarilor care nu sunt membre ale spatiului Schengen.

Consiliul federal a aprobat miercuri, cu efect imediat, aplicarea unei prevederi din acquis-ului Schengen destinata luptei impotriva unui aflux abuziv de imigranti. Dispozitivul permite reintroducerea temporara a vizelor pentru un stat tert atunci cand o tara membra Schengen sufera dezavantaje de pe urma liberalizarii regimului de vize.

Guvernul invoca sosirea unui numar mare de imigranti ilegali sau solicitanti de azil a caror cerere este nefondata.