Sondajele indica sustinerea masurii de o majoritate clara a populatiei, care vrea sa dea actionarilor companiilor listate dreptul de a bloca pachetele salariale ale conducerii, precum si plata unor sume mari la instalarea sau plecarea managerilor, potrivit New York Times, preluat de Mediafax.

Sprijinul pentru aceasta propunere a fost alimentat de furia fata de bonusurile mari, considerate responsabile pentru investitiile riscante care aproape au condus la prabusirea grupului financiar UBS, dar si de pachetul financiar de 78 de milioane de dolari pentru directorul demisionar al Novartis, Daniel Vasella.

Organizatia de lobby a sectorului de business din Elvetia, Economiesuisse, a facut campanie impotriva initiativei, afirmand ca va afecta competitivitatea tarii si ar putea alunga managerii talentati.

Economiesuisse prefera o propunere alternativa, avizata de parlamernt, care ar forta companiile listate sa supuna votului actionarilor pachetele salariale ale conducerii, insa fara ca o decizie sa aiba caracter obligatoriu. Aceasta varianta ar intra in vigoare daca planul supus referendumului este respins.

Taxele reduse, politicile stabile si legislatia "prietenoasa" companiilor fac Elvetia atractiva pentru unele din cele mai mari companii din lume, iar sustinatorii masurilor propuse la referendum afirma ca acestea nu se vor muta.

Marea Britanie intentioneaza sa introduca de la sfarsitul acestui an voturi cu caracter obligatoriu pentru pachetele salariale ale sefilor companiilor, in timp ce UE analizeaza moduri prin care investitorii vor obtine drept de vot in privinta politicilor salariale ale companiilor.