Concedierile si taierile de bonusuri din City lovesc barurile si cluburile de striptease din Londra
Miile de posturi desfiintate in centrul financiar al Londrei, cunoscut ca City, dar si reducere bonusurilor pentru cei ramasi in sectorul bancar afecteaza puternic o gama larga de afaceri locale care depind de cheltuielile generoase ale bancherilor. Printre acestea: barurile si localurile de striptease, transmite CNBC.
Restaurantele, barurile si agentii imobiliari, care se bazeaza pe cheltuielile deseori extravagante ale bancherilor din districtul financiar al Londrei, se confrunta cu scaderea veniturilor.
"Suntem ingrijorati, suntem intotdeauna ingrijorati. Este o piata atat de sensibila incat orice se intampla negativ in City are un impact direct asupra afacerilor noastre. Companile nu mai au bani sa cheltuiasca la fel ca inainte, nu mai sunt la fel de multi bani pe cardurile de companie. Cheltuielile pe persoana au scazut extraordinar de mult", a declarat managerul unui restaurant cunoscut din City.
Cluburile de striptease sunt afectate, de asemenea, de austeritatea din City: "Imi spun ca afacerile merg in jos, clientii cheltuiesc mai putini bani si vin mai putine persoane", a declarat o sursa apropiata unui cunoscut local de gen din Londra.
Bancherii de la diviziile de investitii sunt faimosi in Londra pentru notele de plata mari pentru pranzuri "de lucru" indelungate si cu bautura din belsug, petreceri cu ocazia bonusurilor si distractii organizate de companii.
Bancile din intreaga Europa au accelerat desfiintarea de locuri de munca, in contextul eforturilor de a-si imbunatati rata de adecvare a capitalului. Chiar daca multe dintre aceste reduceri de personal sunt aplicate la nivel global, cei 320.000 de angajati din centrul financiar al Londrei sunt loviti puternic, noteaza CNBC.
Banca britanica Barclays a anuntat in aceasta saptamana desfiintarea a 3.700 de posturi la nivel global in 2013, cu 420 de locuri de munca vizate in Marea Britanie. RBS taie si ea 3.500 de locuri de munca in Marea Britanie si alte tari. Alte institutii de credit au anuntat planuri similare. In total, 160.000 de posturi au disparut din sectorul bancar mondial, potrivit Reuters.
In ultima perioada bancile si-au modificat politicile de recompensare a angajatilor, au redus fondurile pentru bonusuri, au introdus clauze pentru recuperarea acestora in anumite situati si au schimbat structura pachetelor salariale catre derularea platilor dupa o anumita perioada si participatii in actiuni.