"Rămân implicată în discuţiile bilaterale pe care le am cu miniştrii din ţările în care avem comunităţi mari de români. Când se vor ridica restricţiile de acces pe piaţa muncii ale muncitorilor în Italia, îmi pregătesc o deplasare acolo pentru a discuta cu românii noştri. Urmează Spania. Toate aceste întâlniri îmi sunt utile pentru că, pe lângă rezultate concrete pentru calitatea vieţii lor acolo şi a condiţiilor de muncă, am în vedere schimbarea legislaţiei din România cu privire la activitatea Agenţiilor de Plasare a Forţei de Muncă. Este adevărat, 15% din totalul românilor noştri pleacă prin agenţii de plasare a forţei de muncă, dar acest lucru nu înseamnă că nu văd anumite măsuri necesare la nivelul acestor entităţi pe care le doresc responsabile şi în strânsă colaborare cu instituţiile în domeniu pentru a ne asigura că, înaintea plecării din ţară, românii sunt bine informaţi în legătură cu prevederile contractuale", a menţionat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a susţinut vineri declaraţii de presă privind condiţiile de muncă ale românilor în Germania, după ce, în perioada 18 - 20 mai 2020, a fost în vizită de lucru la Berlin, unde a discutat cu cetăţeni români care muncesc ca lucrători sezonieri în agricultură.

După vizita ministrului român, Germania a înăsprit reglementările din abatoare, interzicând subcontractarea activităţilor de prelucrare a cărnii prin agenţii, după ce mai mult de 600 de lucrători din această industrie sunt infectaţi cu noul coronavirus.

Cazurile au provocat indignare în ţările de origine ale angajaţilor din acest sector, care sunt predominant din afara Germaniei. Recentele focare cu noul coronavirus au atras atenţia asupra unui sector dependent de muncitorii din Europa de Est, în special din România, angajaţi deseori de subcontractori şi locuind în spaţii de cazare înghesuite, în apropierea unităţilor de procesare.