Cum iti convingi viitorul angajator ca esti cel mai bun. 10 raspunsuri la cele mai dificile intrebari de la interviu
Indiferent daca urmeaza sa dai un interviu pentru un post de CEO sau pentru o pozitie de internship, exista cateva intrebari care sunt menite sa puna probleme aplicantilor. Un manager de recrutare a dezvaluit pentru site-ul Fast Company zece ponturi despre cele mai bune raspunsuri pe care intervievatii le pot da.
In materie de interviuri, nu exista doua situatii indentice. Ghidul de mai jos te va ajuta insa sa faci fata cu brio intrebarilor care sunt puse in mod frecvent in astfel de situatii.
1. Ce nu vrei sa imi spui despre tine?
Aceasta intrebare, care poate deschide interviul, are un obiectiv crucial. Interviatorul vrea sa vada cum te vei descurca in situatii neobisnuite, care iti pun la incercare viteza de reactie, spontaneitatea si increderea la incercare. Acesta este de asemenea interesat de parcursul carierei tale si despre lucrurile care te pasioneaza si te motiveaza sa evoluezi.
Majoritatea candidatilor gasesc aceasta intrebare dificila, dar partea buna este ca vei avea astfel ocazia sa te descrii pozitivi si sa aduci in vedere punctele tale forte. Este si un bun moment pentru a sublinia cele mai importante realizari pe care le-ai avut.
2. Cat timp ai petrecut la ultimul tau loc de munca?
Aceasta este o intrebare delicata daca din CV-ul tau reiese ca ai tendinta de a trece prea repede de la un job la altul. Cei care fac performanta obisnuiesc sa isi pastreze locul de munca pentru cel putin trei pana la cinci ani. Totodata, vin cu idei proprii, aduc imbunatatiri si, in general, invata cum sa supravietuiasca si sa se adapteze, lucru apreciat de majoritatea angajatorilor.
Chiar daca in CV-ul tau apar companii care au fost preluate, inchise sau care s-au mutat, tot vei fi suspectat de instabilitate la locul de munca. Pe de alta parte, este important sa participi la cat mai multe actiuni de voluntariati si targuri de job-uri, acolo unde vei putea fi remarcat de angajatori.
3. Care este cea mai mare slabiciune a ta?
Un raspuns increzator va face dovada ca te-ai pregatit pentru aceasta intrebare, te-ai analizat, esti responsabil fata de actiunile tale si dispus sa primesti critici constructive. Este bine sa dai un raspuns sincer, dar nu foarte lung. Fii constient ca recunoasterea slabiciunilor nu te fac un candidat mai putin potrivit pentru post, ci demonstreaza ca esti dispus sa iti imbunatatesti stilul de lucru.
4. Povesteste-mi despre o situatie asupra careia nu ai cazut de acord cu superiorul tau.
Un raspuns gresit ar fi sa spui “Am fost foarte norocos pana acum, si nu a trebuit sa lucrez cu cineva cu care nu m-am inteles”.
Fiecare a avut situatii in care nu a fost pe aceeasi lungime de unda cu sefii sai si sa sustii altceva iti va pune la indoiala sinceritatea. Mai mult, un astfel de raspuns poate sugera ca nu ai ramas suficient de mult intr-un loc sau ca nu a fost nevoie de parearea ta intr-o chestiune importanta.
Este normal ca oamenii sa aiba pareri diferite. Daca ti s-a intamplat asta, poti spune ca ti-ai prezentat opiniile in mod deschis, dar ca le-ai ascultat si pe ale celorlalti.
5. Descrie o situatie in care ai facut parte dintr-un proiect care a esuat.
Daca nu poti discuta despre o greseala sau un esec, interviatorul ar putea crede ca nu ai taria sau experienta necesara pentru a ocupa respectiva pozitie. Angajatorul nu cauta perfectiunea, ci incearca sa isi dea seama de cat de responsabil esti, cum iei deciziile, cat de repede iti revii dupa un pas gresit si ce invataminte tragi din asta.
Raspunsul corect este ca ai invatat lucruri importante din fiecare greseala pe care ai facut-o. E bine sa ai pregatita si o poveste care sa ilustreze o astfel de situatie.
6. Care sunt punctele tale forte?
Descrie doua sau trei calitati pe care le posezi si care sunt relevante pentru locul de munca respectiv. Evita cliseele si generalitatile si ofera dovezi pentru ceea ce sustii. Descrie modalitatile in care aceste calitati ar putea fi puse in valoare la jobul pentru care aplici.
7. Cum iti explici succesul la locul de munca?
Fii sincer, fara sa pari arogant. Cel mai bine este sa aduci vorba despre cuvintele de lauda pe care altii le-au avut la adresa ta.
8. Ce faci in timpul liber?
Cu cat este mai importanta pozitia pentru care aplici, cu atat mai mult angajatorii vor dori sa stie mai multe despre aplicant, daca este o persoana fericita sau retrasa, si cum ii va influenta asta stilul de conducere.
Discuta despre hobby-uri sau activitati care te intereseaza, cum ar fi sportul, cluburile, activitatile culturale sau lecturile preferate.
Evita sa te angajezi in discutii politice sau religioase, care pot conduce la controverse.
9. De ce ai plecat de la ultimul loc de munca?
La niveluri mai inalte, problemele de personalitate si de temperament devin mai importante decat alte lucruri. Angajatorul va incerca sa isi dea seama daca esti o persoana conflictuala, care ar putea pune probleme la locul de munca.
Fii sincer dar nu insista prea mult asupra conflictelor pe care le-ai avut la job-urile anterioare. Axeaza-te asupra oportunitatilor de care ai putut profita in urma plecarii, cum ar fi faptul ca esti pregatit sa accepti o pozitie mai importanta, care sa te provoace mai mult.
10. De ce vrei sa lucrezi in acest domeniu?
Gandeste-te dinainte la motivele care te-au facut sa fii interesat de acest sector. Subliniaza similaritatile dintre locurile de munca pe care le-ai avut si pozitia pentru care aplici acum. Mai mult, demonstreaza ca esti cu adevarat interesat de ea, si ca nu tratezi interviul cu indiferenta. Este esential sa arati ca esti pasionat si ca iti place ceea ce faci.
Mai multe despre:
#interviu angajare#joburi
Pe acelasi subiect: