Cancerul, prima cauza a mortalitatii la locul de munca, in Europa. Cum vrea UE sa salveze 100.000 de vieti, in urmatorii 50 de ani
Muncitor
Comisia Europeana a propus stabilirea de noi praguri de expunere a lucratorilor la 13 agenti chimici cancerigeni, in vederea scaderii numarului de cazuri de cancer la locul de munca, informeaza France Presse, preluata de Agerpres.
''Adoptarea acestor valori-limita va reduce numarul de cazuri de cancer la locul de munca'', a explicat executivul comunitar intr-un comunicat de presa. Propunerea CE va trebui sa fie adoptata de Consiliul UE si Parlamentul European.
Propunerea va permite salvarea a circa 100.000 de vieti in urmatorii 50 de ani, a dat asigurari comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Marianne Thyssen.
Printre cei 13 agenti vizati se afla siliciul cristalin alveolar si compusi ai cromului, care afecteaza ''un numar foarte mare de lucratori''.
Propunerea Bruxellesului, care trebuie sa modifice directiva-cadru privind sanatatea si securitatea muncii, vizeaza armonizarea regulilor la nivelul Uniunii Europene, in special fata de statele membre care nu au stabilit praguri de expunere la nivel national.
''Absenta valorii-limita de expunere profesionala la scara nationala pentru anumiti agenti cancerigeni sau nivelul lor ridicat pentru altii sunt sinonime nu doar cu o protectie insuficienta a lucratorilor europeni, dar si cu posibile repercusiuni negative pe piata interna'', a subliniat Comisia Europeana.
Statele membre au totusi posibilitatea de a adopta valori-limita nationale mai riguroase decat cele fixate la nivelul UE.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in Uniunea Europeana, cancerul este prima cauza a mortalitatii la locul de munca - in fiecare an, 53% dintre decesele referitoare la boli profesionale sunt cauzate de cancer.
Mai multe despre:
#locuri de munca#boli profesionale
Pe acelasi subiect: