Cert este ca in aceasta perioada pot angaja oameni priceputi, cu bani putini.

La Agentia de Ocupare a Fortei de Munca Dambovita, trei someri se bat pe un loc. 200 de posturi sunt oferite de o firma din Germania, care si-a deschis o fabrica la Pucioasa si ambaleaza cosmetice.

La scara mai mica, o companie din capitala care distribuie obiecte de birotica are nevoie acum de cinci specialisti in vanzari.

"Crestem organic prin achizitie de noi clienti si pentru asta este nevoie de noi oameni", spune Silviu Constantinescu, manager.

Si asta se intampla acum in domenii precum IT, farmaceutica, retail, distributie, consultanta, chiar si turism. Se cauta in egala masura oameni pentru posturi de conducere si muncitori, sezonieri sau pentru o perioada mai lunga. Sunt locuri si pentru absolventii fara experienta.

Ultimele studii arata ca sfarsitul acestui an va improspata echipele intr-un sfert din companiile romanesti. Cei care isi cauta o slujba nu mai au pretentii, ca in alti ani. Nu mai vor salarii atat de mari si accepta programul prelungit. In schimb, angajatorii le cer performanta in timp scurt si experienta.

De altfel, oferta de locuri de munca din multinationale a crescut cu 5% fata de editia din primavara a targului de joburi Angajatori de Top, cei care vor sa se angajeze avand la dispozitie peste 1.600 de oferte. Targul se defasoara pe 22 si 23 octombrie, la Sala palatului.

Potrivit organizatorilor, la editia de toamna a targului participa 75 de companii, cele mai multe oferte de joburi fiind in domeniile IT&C, financiar-bancar, outsourcing, FMCG sau inginerie.

Cresterea ofertei de locuri de munca se datoreaza companiilor din IT&C si outsourcing, care au planuri de extindere si de recrutare in acesta toamna.

Genpact intentioneaza sa angajeze cateva sute de persoane in acest an. In urmatoarele luni, echipa se va extinde cu cateva sute de pozitii: 80% la nivel de entry si middle level si 20% pozitii manageriale. Viitorii angajati vor trebui sa fie vorbitori de limbi straine europene precum engleza, franceza, italiana, spaniola, germana, portugheza, olandeza” a declarat Olga Botusan, manager recrutare la Genpact.

Din domeniul IT&C, printre companiile cu planuri de recrutare se numara Dell Services, ce urmeaza sa recruteza 20 de pozitii pana la sfarsitul anului sau TechTeam Global cu aproximativ 40 de pozitii, atat pe IT cat si suport tehnic.

Profilul candidatului cautat de companiile care participa la Angajatori de Top este reprezentat de tinerii profesionisti cu experienta relevanta si pasionati de domeniile IT&C, finante, consultanta, inginerie, vanzari si care cunosc o a doua limba straina de circulatie europeana, pe langa cea engleza.

Organizatorii se asteapta ca la targ sa participe aproximativ 12.000 de tineri profesionisti, cele peste 1600 de posturi adresandu-se atat candidatilor care au experinta in domeniu, cat si studentilor in ultimul an si absolventilor.  Astfel, oferta companiilor este variata, incepand de la programe de management trainee, posturi pentru candidati fara experienta, pana la posturi care solicita peste 7 ani de experienta.

Companiile care participa la targul Angajatori de Top sunt: Microsoft, IBM Romania, Adobe Romania, Oracle, Thales Rail Signalling Solutions, Infineon, Dell Services, Gameloft, Route 66, Star Storage, Lyngsoe Systems, 1&1 Internet Development, TeamNet Collaborate, BRD Groupe Societe Generale, BCR, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Baker Tilly Klitou, TMF, HP, Accenture, Genpact, WNS Romania, Wipro, Kraft Foods Romania, Coca-Cola HBC, Pepsico, JTI, British American Tobacco, Danone, Dacia Groupe Renault, Akka Romserv, UTI, Honeywell, Michelin Romania.

Targul va fi deschis vineri, 22 octombrie, in intervalul orar 10.00-18.00, si sambata, 23 octombrie, intre 10.00 si 17.00.

Lista completa a angajatorilor si detalii despre eveniment sunt disponibile pe www.hipo.ro!