Viitorii ingineri si chimisti ai tarii viseaza la slujbe bine platite sau la strainatate
Targ de joburi organizat la Universitatea Politehnica Bucuresti. Sursa foto: Mediafax
Targul de joburi organizat la Politehnica Bucuresti invita studentii si absolventii cu generosul slogan "Vino sa-ti negociezi viitorul!", vizitatorii nefiind nici ei zgarciti cu visele. Idealul pentru cei mai multi dintre ei - slujbe bine platite in tara sau strainatatea, scrie Mediafax.
Targul de joburi pentru studenti si absolventi 2014, organizat de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) si ajuns la cea de-a VII-a editie, si-a deschis marti portile, in cladirea Rectoratului Universitatii Politehnica Bucuresti (UPB).
Inca de la intrare, un banner al UNSR te invita sa nu treci nepasator pe langa ofertele companiilor. "Daca doresti sa intri in dialog direct cu angajatorii, daca doresti sa fii informat cu privire la cerintele acestora si daca doresti sa intelegi piata muncii, te asteptam sa ne calci pragul targului. Vino sa-ti negociezi viitorul!", este mesajul organizatorilor, potrivit Mediafax.
Tinerii nu se inghesuie de dimineata, fiind, probabil, la ore, dar au profitat de pauze sau de sfarsitul cursurilor pentru a ajunge la targ.
"Am incercat sa gasim firme care cauta cu disperare ingineri - Ericsson, Vodafone, Procter&Gamble - si care ofera posturi pentru inginerie chimica, electronica, automatica. Sunt 18 companii dornice sa angajeze", spune Seila Abdulamit, presedintele UNSR, care mentioneaza ca Procter&Gamble, de pilda, cauta ingineri pentru fabrica sa din Urlati.
Lidera studentilor le recomanda colegilor de la Politehnica sa-si caute un post de inginer la o companie multinationala, pentru ca "doar acesta este viitorul, aici in Romania".
Cel mai bine platite posturi sunt in IT si telecomunicatii, ceea ce ii atrage pe multi studenti. "Mi-ar placea sa lucrez in domeniul IT, desi sunt la Energetica. Oricum, nu ma vad lucrand intr-o centrala. (...) Asadar nu voi fi «cel care umbla la motoare» pentru ca nu mi-ar placea. Si nici sa-l coordonez pe cel care lucreaza la motor. As vrea sa fie ceva mai office", spune Madalina, studenta in anul I.
Altii, din contra, isi doreau sa lucreze in productie si se vad fara locurile la care aspirau. "Cand am intrat la facultate, ma gandeam ca voi lucra la Oltchim, in Slatina (orasul natal, n.r.) sau in Bucuresti. Dar fabricile s-au inchis", spune Elena, studenta in anul IV la Chimie aplicata si stiinta materialelor.
Cu bursa de merit si cu medii de 9,75, tanara considera acum ca alegerea facultatii a fost "o greseala" si ca a invatat degeaba.
Mihai Octavian, student la inginerie medicala, ar vrea sa lucreze in cercetare sau dezvoltare de aparatura. Oferta de la Politehnica nu este insa tentanta pentru el, asa ca va astepta targul Romedica. "Aici, la targ, nu au nimic pentru noi, bobocii, ci doar pentru cei mari", observa acesta.
O colega de an, Alexandra Cristina, considera ca facultatea aleasa are viitor. "As vrea sa lucrez in spital si sa ma ocup de aparatura. Este o meserie de viitor. Imi place ce fac. Acum, in anul I, ma gandesc sa plec din tara doar pentru un master in Germania si sa revin. Stiu ca spitalele din Germania au toata aparatura de ultima generatie si mai aduc si din SUA", spune ea.
Alexandra Cristina adauga ca a vazut, in spitalele private din Romania, aparatura noua, dar a fost impresionata negativ gasind un ecograf intr-un spital public. "Mi s-a parut uzat si, totusi, mare aglomeratie la el. Si apoi cred ca spitalele nu prea au ingineri care sa se ocupe de intretinerea aparatelor".
Mai multi tineri "politehnisti" sunt de gasit la standul cu oferte Work&Travel in SUA si alte joburi sezoniere. Ar vrea sa lucreze in vacanta de vara in Grecia in domeniul hotelier, ceea ce le-ar aduce peste 400 de euro pe luna plus cazare si masa. Pentru SUA, costa ceva mai mult biletul de avion, dar investitia poate fi rapid acoperita cu veniturile de peste ocean.
Laura Bonciu, in anul IV la Chimie aplicata si stiinta materialelor, a fost plecata in SUA la sfarsitul anului I si ar mai merge acolo, sa lucreze in domeniu de aceasta data. "Am avut doua joburi si timp de distractie, am mers si la plaja. Mi-au ramas bani, m-am distrat. Acum, in anul IV, as vrea sa plec din nou. As vrea sa lucrez in domeniul chimiei in SUA, dar pana una alta mai am cateva restante. Aici posibilitatile de angajare sunt minime pentru cei fara experinta. Aici, dupa opt ore, esti rupt de oboseala. Acolo, dupa doua joburi, plin de viata. Compensatia financiara mult mai mare...", spune aceasta.
Targul de joburi pentru studenti si absolventi 2014 continua si miercuri la Rectoratul UPB.
Mai multe despre:
#targ de joburi#Universitatea Politehnica
Pe acelasi subiect: