Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au precizat ca in raportul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) sunt prezentate veniturile din invatamant din tarile Uniunii Europene, fiind constatata o discrepanta uriasa intre veniturile pe care le obtin cadrele didactice din celelalte tari ale UE si veniturile profesorilor din Romania, relateaza Mediafax.

Cel mai mare tarif orar pentru profesorii de scoala generala este in Luxemburg, respectiv 85 de euro, urmat de Danemarca - 57 de euro, Germania - 54 de euro, Anglia - 48 de euro, Belgia - 45 de euro, Irlanda - 44 de euro, Olanda - 42 de euro, Scotia si Finlanda - cate 41 de euro.

Acelasi raport mai arata ca salarii mai mari decat profesorii romani au si cei din Austria - 39 de euro, Norvegia - 36 de euro, Grecia - 35,3 euro, Spania - 34,7 euro, Slovenia - 34,5 euro, Polonia - 25 de euro, Cehia - 17 euro si Ungaria - 16 euro.

"In Romania, salariul mediu orar din sistemul de educatie este de 13 lei brut (2,92 euro) si 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant castiga 7,08 lei pe ora brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I si o vechime de 25 de ani castiga 14 lei pe ora brut (3,14 euro) si 9,73 lei net (2,18 euro). Aceasta inseamna ca un profesor in Romania castiga intr-o luna cam tot atat cat castiga un profesor din Luxemburg in patru ore sau cat unul din Polonia in 14 ore", sustin reprezentantii FSLI.

Potrivit sursei citate, si sumele pe care le primesc cadrele didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat reflecta ca dascalii din Romania sunt "umiliti si ca aceasta activitate importanta nu este rasplatita asa cum ar trebui".
Astfel, presedintele comisiei din centrul de examen primeste 483 de lei brut (339 de lei net), asistentul - 29 de lei pe zi (19 lei net), iar un profesor evaluator - 4,8 lei pentru o lucrare corectata (trei lei net).

FSLI a precizat ca la examenul de Bacalaureat din anul 2008 s-au acordat 1.150 lei net (806 lei brut) presedintelui comisiei din centrul de examen, 64 de lei brut (45 de lei net) pentru asistenti si 7,5 lei pentru o lucrare corectata (6 lei net) de un profesor evaluator.

"Cele prezentate mai sus scot in evidenta ca dascalii din aceasta tara sunt umiliti, atat timp cat salariile acestora sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decat cele ale dascalilor din Europa de Vest, in conditiile in care preturile din Romania sunt similare cu cele din statele occidentale. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) solicita Guvernului Romaniei sa ia o decizie care trebuia de mult luata: adoptarea unei legi de salarizare pentru personalul din invatamant, prin care salariile sa creasca semnificativ, astfel incat profesia de dascal sa devina atractiva. De-abia dupa aceea este corect sa se analizeze calitatea actului educational", au mai aratat reprezentantii federatiei sindicale.