UE aloca Romaniei 400 mil. euro, in perioada 2014-2015, pentru reducerea somajului in randul tinerilor
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca Romaniei ii revin 400 de milioane de euro in perioada 2014-2015 din programul de 6 miliarde euro stabilit de Consiliul European pentru combaterea somajului in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani.
El a aratat ca banii pot fi alocati pentru actiuni destinate atat persoanelor din mediul rural, cat si tinerilor din mediul urban, fiind vizate regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Centru si Sud-Est, in care somajul in randul acestei categorii de tineri este de peste 25%.
Basescu a aratat ca alocarea pentru Romania ar putea urca la aproximativ 470-500 de milioane de euro in urma redistribuirii la nivel european a altor 2 miliarde de euro, sursele urmand sa fie identificate de Comisia Europeana in urmatorii doi ani din programele nefinalizate sau pe care au loc dezangajari de fonduri.
Presedintele a aratat insa ca Guvernul roman trebuie sa prezinte Comisiei Europene pana in ianuarie 2014 "un program corespunzator" privind utilizarea acestor bani.
Potrivit presedintelui, se va pune accentul pe utilizarea fondurilor europene pentru proiecte de ucenicie si formare profesionala a tinerilor la locul de munca, iar Romania are legislatia adecvata prin legea educatiei din 2011.
O alta sursa de finantare europeana pentru tinerii someri este reprezentata de doua programe ale Bancii Europene de Investitii (BEI) pe care Romania le poate accesa - programul "Investitii in competente" si programul "Locuri de munca pentru tineri", a precizat Basescu.
Comisia Europeana a propus ca cele sase miliarde de euro prevazute pentru angajarea tinerilor in bugetul european pentru 2014-2020 sa fie mobilizati pe doi ani in loc de sapte. Aceasta "Initiativa pentru tineri" priveste regiunile cele mai afectate de somajul in randul tinerilor din 13 state.
Peste 26 de milioane de persoane sunt in somaj in Europa, dintre care 5,6 milioane au varste mai mici de 25 de ani. Situatia este alarmanta in anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tanar din doi nu este angajat.
Pe acelasi subiect: