Presedintele Frantei considera criza din UE terminata, chiar daca Europa este inca in recesiune, iar somajul atinge lunar noi recorduri
Presedintele francez Francois Hollande a proclamat sfarsitul crizei datoriilor de stat din zona euro, in timpul unei intalniri la Tokyo cu investitorii japonezi, insa pietele financiare nu au reactionat la declaratia liderului de la Paris, iar analistii se arata sceptici.
"Ceea ce trebuie sa intelegeti aici in Japonia este ca in Europa criza a luat sfarsit", a declarat Hollande intr-o intalnire cu liderii mediului de afaceri din Japonia, in timpul unei vizite in Asia, potrivit BBC, preluat de Mediafax.
Europa este insa in recesiune, iar somajul stabileste luna de luna noi recorduri. Realtiv recent, in luna aprilie, existau inca temeri legate de supravietuirea zonei euro, din cauza controverselor provocate de acordul de bailout incheiat cu Cipru.
In ultimii trei ani, UE si FMI au intervenit pentru prevenirea unor crize financiare in Grecia (de doua ori), in Irlanda si Portugalia, iar Spania a obtinut finantare de la UE pentru recapitalizarea bancilor.
Somajul din zona euro este de peste 12%, cu aproape 20 de milioane de someri, iar regiunea este in recesiune de sase trimestre consecutive - un an si jumatate.
In discursul sustinut la Tokyo, Hollande a afirmat ca criza datoriilor de stat a ajutat Europa sa se intareasca.
"Considera ca criza nu va slabi zona euro, ci o va face mai puternica. Acum, avem toate instrumentele pentru stabilitate si solidaritate. A avut loc o imbunatatire in guvernanta economica a zonei euro, am pregatit o uniune bancara, avem reguli privind probleme de buget care ne permit sa ne coordonam mai bine si sa avem o forma de convergenta", a explicat presedintele francez.
Luni dimineata, pietele nu pareau sa aiba vreo reactie la comentariile lui Hollande, iar analistii se arata sceptici.
"Declaratia lui Hollande potrivit careia criza din zona euro a luat sfarsit nu pare ca a fost receptata, deoarece exista foarte putina substanta in spatele acestei opinii. Cu somajul la cote record in zona euro si proteste continue impotriva masurilor de austeritate, investitorii nu reusesc sa inteleaga cum a ajuns la aceasta concluzie", comenteaza un analist londonez, citat de The Guardian.
Un alt economist subliniaza ca, intr-adevar, costurile de finantare ale statelor din sudul zonei euro s-au stabilizat, insa somajul ridicat arata ca situatia a trecut de la o criza de lichiditate la una economica, care arde mocnit.
Pe acelasi subiect: