Cele mai importante cerinte ale angajatorilor de la candidatii cu studii superioare care aplica pentru o pozitie entry level sunt, in ordine: aplicabilitatea cunostintelor practice in teorie, valorile personale, planificarea si organizarea activitatilor, competente de limbi straine si comunicarea verbala.

Potrivit cercetarii, jumatate dintre firmele cu peste 500 de angajati considera greu sau foarte greu sa recruteze persoane cu studii superioare.

In medie, un angajator evalueaza 14 persoane pentru a selecta candidatul potrivit, cu o variatie intre 11 persoane evaluate pentru o pozitie in departamentul de productie si 17 persoane evaluate pentru o pozitie in departamentul vanzari.

Rezultatele studiului Millward Brown arata ca doar patru din zece reprezentanti ai companiilor se declara multumiti sau foarte multumiti de calitatea candidatilor cu studii superioare. Candidatii proveniti de la facultatile de matematica, informatica si stiinte naturale sunt cel mai bine evaluati (57%), in timp ce absolventii de stiinte economice sunt cel mai slab evaluati (36%).

Candidatii au fost evaluati cel mai bine la: abilitatea de a utiliza calculatorul, valorile personale si dorinta de dezvoltare. Pe de alta parte, o alta suita de candidati au fost evaluati cel mai prost la capacitatea de decizie, aplicabilitatea cunostintelor teoretice in practica si initiativa.

Studiul "Angajabilitatea pentru pozitiile de entry-level cu studii superioare. Asteptari vs. Performanta" a fost realizat pe un esantion de 439 de reprezentanti ai companiilor implicati in procesul de recrutare si selectie al angajatilor. Datele au fost culese in perioada septembrie 2014 - martie 2015, iar marja de eroare este de +/- 5%.