Rata somajului a crescut la 6,6%, in timp ce angajatorii anunta 50.000 de locuri de munca vacante. Tinerii, cel mai greu de angajat
Joburi, angajari, birou
Rata somajului a fost de 6,6% in trimestrul IV 2015, in usoara crestere de la 6,5%, cat a fost in trimestrul anterior. Cel mai ridicat nivel al somajului, de 21,8%, a fost inregistrat in randul tinerilor (15-24 ani), potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 1,3 puncte procentuale (7,2% pentru barbati fata de 5,9% pentru femei), iar pe medii rezidentiale, de 0,3 puncte procentuale (6,5% pentru mediul urban, fata de 6,8% pentru mediul rural).
Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 61,4%, in ultimul trimestru al anului trecut, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, in timp ce rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 23,5%.
Peste un sfert din locurile de munca vacante, in industria prelucratoare
Pe de alta parte, INS a mai anuntat ca numarul mediu al locurilor de munca vacante a fost de 50.000, anul trecut, in crestere cu 11.500 locuri de munca vacante fata de anul anterior, cele mai multe (27%) concentrandu-se in industria prelucratoare.
Astfel, in industria prelucratoare sau fost inregistrate 13.700 locuri vacante, iar rata a avut o valoare medie anuala de 1,23%.
La polul opus, cele mai mici valori atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile din industria extractiva (0,15%, respectiv 100 locuri vacante), urmate de productia si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,19%, respectiv 100 locuri vacante).
Sectorul bugetar a insumat peste o treime din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in administratia publica (8.200 locuri vacante), urmata de sanatate si asistenta sociala (6.500 locuri vacante), respectiv invatamant (2.500 locuri vacante).
Cele mai multe joburi vacante, in vestul tarii
Prin comparatie cu anul precedent, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale ratei si numarului mediu anual al locurilor de munca vacante. Cea mai relevanta crestere a ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-a regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (+0,72 puncte procentuale), iar in alte activitati de servicii (-0,05 puncte procentuale) s-a inregistrat cea mai mare scadere a indicatorului.
In profil teritorial, in anul 2015, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au inregistrat in regiunile Vest (1,78%), respectiv Nord-Vest (1,31%).
In ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativa cerere de forta de munca salariata in regiunea Bucuresti-Ilfov (12.400 locuri vacante), care a reprezentat aproape o patrime din numarul locurilor de munca vacante din intreaga tara. Regiunile Vest (8.200 locuri vacante), respectiv in Nord-Vest (8.100 locuri vacante) au insumat circa o treime din numarul total al locurilor de munca vacante.
La polul opus, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cele mai scazute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,44%, respectiv 1.600 locuri vacante), urmata de regiunea Sud-Est (0,60%, respectiv 2.800 locuri vacante).
Pe acelasi subiect: