Peste un milion de angajați români, loviți de criza COVID-19. Numărul contractelor de muncă suspendate şi închiate a depășit acest prag, în doar două săptămâni
Somaj, angajat
Numărul cumulat al contractelor de muncă suspendate şi încetate înregistrate de la introducerea stării de urgenţă a depăşit un milion, potrivit cifrelor publicate joi de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Astfel, numărul contractelor individuale de muncă suspendate înregistrate joi la Inspecţia Muncii era de 862.557, iar numărul de contracte individuale de muncă încetate se ridica la 173.834.
Cumulat, un total de 1.036.391 de contracte de muncă nu mai sunt active de la declararea stării de urgenţă, potrivit cifrelor publicate joi de Ministerul Muncii.
Dintre cele 862.557 de contracte suspendate, un număr de 239.279 de contracte erau în industria prelucrătoare, 171.454 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul / repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 115.080 în hoteluri şi restaurante.
Din cele 173.834 de contracte înregistrate joi ca fiind încetate, 34.273 erau în comerţul cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 30.200 erau în industria prelucrătoare, iar 21.431 în domeniul construcţiilor.
Potrivit studiului HR Barometru, realizat de PwC România, peste o treime (37%) dintre companiile din România şi-au întrerupt total sau parţial activitatea după declararea stării de urgenţă pe fondul pandemiei COVID-19, iar 20% şi-au restrâns activitatea.
Potrivit cercetării, mai mult de un sfert dintre organizaţiile chestionate (27%) au afirmat că vor apela în mod cert la şomajul tehnic.
Studiul PwC a inclus o serie de întrebări referitoare la întreruperea totală sau parţială a activităţii, restrângerea acesteia, reducerea cifrei de afaceri şi capacitatea de a plăti salariile, iar conform răspunsurilor 19% din companiile intervievate au întrerupt total activitatea, 18% au întrerupt parţial activitatea, 19% nu au întrerupt deloc activitatea, dar estimează o scădere a cifrei de afaceri cu 25% şi au capacitatea de a plăti salariile, 10% nu au întrerupt activitatea, anticipează reducerea cifrei de afaceri cu 25% şi nu au capacitatea de a plăti salariile, 20% şi-au restrâns activitatea, iar afacerile se vor reduce cu mai mult de 25%, în timp ce 14% nu preconizează o scădere a cifrei de afaceri.
Începând din 1 aprilie, angajatorii pot depune solicitările pentru obţinerea fondurilor necesare achitării şomajului tehnic pentru perioada 16-30 martie.
Cererile vor fi procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă şi de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajaţi.
Ministrul Muncii Violeta Alexandru a anunțat marţi că declaraţia pentru obţinerea şomajului tehnic pentru cei care au angajaţi prin contracte individuale de muncă se va depune online, la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Formularele necesare au fost publicate marţi seară în Monitorul Oficial.
"La AJOFM-uri se vor prezenta online, vor depune online o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere angajatorii care au angajaţi notificaţi în Revisal, angajaţi prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificat în Revisal şi pentru care solicită fondurile aferente şomajului tehnic, adică 75% din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă, respectiv maxim 75% din salariul mediu brut. Guvernul alocă aceste sume brute pentru a putea asigura angajaţii că îşi păstrează continuitatea la nivelul contribuţiilor pe care le plătesc la stat astfel încât angajatorii au obligaţia să facă plăţile după primirea banilor, să facă plăţile aferente nu numai angajaţiilor, ci şi să achite contribuţiile către bugetul de stat astfel oamenii având continuitate în contractele lor de muncă”, a precizat ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a spus că persoanele care au alte forme contractuale vor depune cererile la Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. (AJPIS).
"Cei care au alte forme contractuale, cei care lucrează prin PFA, cei care lucrează în întreprinderi individuale, cei care lucrează prin contracte de drepturi de autor şi alte forme mai puţin contractele individuale de muncă, se vor prezenta la AJPIS-uri, agenţii judeţene pregătite de asemenea să primească atât întrebările, cât şi de mâine solicitările dumneavoastră pentru fondurile puse la dispoziţie de Guvernul Ludovic Orban. Nimeni nu plăteşte de la el, urmând să primească banii prin rambursare. Sistemul pus la punct de guvern este tocmai să vină în sprijinul angajatorilor care nu mai au resursele respective pentru plata salariaţilor, dar şi al celor care lucrează în alte forme contractuale. Cu cât dumneavoastră depuneţi documentele mai repede, cu atât colegii mei, structurile judeţene, le vor procesa rapid”, a transmis marţi Violeta Alexandru.
Pe acelasi subiect: