In Romania, 71% din oamenii de afaceri, reprezentand atat companii straine, cat si cu capital romanesc, intentionau sa creasca numarul de angajati in 2016.

Potrivit studiului, derulat in randul a 2.700 de antreprenori din intreaga lume, procentul de 59% este de peste doua ori mai mare fata de cel al corporatiilor (28%) care isi propun sa faca angajari in acest an.

“Inovatiile tehnologice transforma industrii si modele de afaceri. Aceste evolutii rapide vor avea un impact semnificativ asupra pietei fortei de munca, asupra sistemelor educationale si vor genera provocari serioase la adresa sistemelor de reglementare. In acest climat dominat de incertitudine si schimbare, antreprenorii sunt cei care vad oportunitati si continua sa genereze locuri de munca intr-un ritm mai mare fata de restul angajatorilor”, a declarat Bogdan Ion, country managing partner, EY Romania, scrie Agerpres.

Luand in considerare schimbarile anticipate de pe piata muncii in 2016, antreprenorii estimeaza o crestere a fortei lor de munca cu 9,3% si se asteapta ca 12% dintre angajatii noi sa fie tineri aflati la primul loc de munca. Companiile antreprenoriale care genereaza schimbarea regulilor sectorului in care activeaza (companii disruptive) se asteapta la o crestere de 18% a fortei lor de munca in 2016, ceea ce reprezinta un procent dublu fata de cifra medie globala.

“Rezultatele studiului trag un semnal de alarma pentru companiile care nu se concentreaza pe inovatie, schimbare sau strategii de business neconventionale, deoarece risca sa fie depasite de jucatorii disruptivi, cei despre care studiul ne arata ca urmaresc angajarea de talente care sa-i ajute sa-si creasca rapid afacerea”, a afirmat Alexandru Lupea, partener si strategic growth markets leader, EY Romania.

EY Global Job Creation Survey 2016 a fost realizat pe baza unui esantion de antreprenori din 12 piete cheie, precum si prin intermediul informatiilor primite de la 245 dintre cei mai dinamici antreprenori la nivel global. Rezultatele cumuleaza raspunsurile unui numar de 2.673 de antreprenori din Germania, China, India, Franta, Brazilia, Japonia, Australia, Canada, Marea Britanie, Statele Unite, Africa Sub-Sahariana si regiunea MENA.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 27,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2014.