"In trimestrul II 2016, rata locurilor de munca vacante a fost de 1,23%, in scadere cu 0,04 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Numarul locurilor de munca vacante a fost de 57.100, in scadere cu 1.200 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2015, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,17 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 9.700", potrivit INS.

In trimestrul II 2016, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,64%), urmata de alte activitati de servicii (2,53%), respectiv de activitati de spectacole, culturale si recreative (2,48%). In industria prelucratoare s-au concentrat peste 25% din numarul total al locurilor de munca vacante (15.900 locuri vacante), iar rata fost de 1,39%.

"Sectorul bugetar a insumat circa o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 9.400 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 7.600 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.300 locuri vacante in invatamant. La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,15%), urmata de activitatile din constructii (0,32%). Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai reduse valori in industria extractiva (100 locuri vacante), respectiv in tranzactii imobiliare (200 locuri vacante)", mentioneaza sursa citata.

INS precizeaza ca prin comparatie cu trimestrul precedent, cea mai semnificativa scadere atat a ratei cat si a numarului locurilor de munca vacante s-a inregistrat in activitatile de constructii (-0,50 puncte procentuale, respectiv -1.700 locuri vacante).

"La polul opus, cu cea mai relevanta crestere a ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile de tranzactii imobiliare (+0,36 puncte procentuale), iar in privinta numarului locurilor de munca vacante, cresteri importante s-au inregistrat in activitatile aferente industriei prelucratoare (+900 locuri vacante). Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cea mai importanta crestere in intermedieri financiare si asigurari (+0,53 puncte procentuale), iar numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cresteri semnificative in industria prelucratoare (+1.800 locuri vacante), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+1.600 locuri vacante). Singura diminuare atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-a constatat in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,06 puncte procentuale, respectiv -40 locuri vacante)", mai precizeaza INS.

In trimestrul II 2016, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei cat si a locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,69%, respectiv 16.8000 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost inregistrate in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,59%, respectiv 100 locuri vacante).

"Comparativ cu trimestrul precedent, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante cea mai relevanta crestere s-a inregistrat in ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,14 puncte procentuale, respectiv +400 locuri vacante), iar la polul opus, cu cele mai semnificative diminuari ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1, de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5, respectiv de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (- 0,11 puncte procentuale fiecare in parte). In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante ocupatiile de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (-0,8 puncte procentuale), respectiv de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (-0,7 puncte procentuale) au inregistrat cele mai semnificative scaderi", mai informeaza INS.