Un nivel atat de scazut precum cel din ianuarie al numarului de someri nu s-a inregistrat niciodata in Romania incepand din 1994, de cand se calculeaza somajul dupa standardele BIM. In privinta ratei somajului, un nivel de 5,4% a mai fost inregistrat in trimestrul III din 2008.

In decembrie 2016, in Romania erau 493.034 someri, iar rata somajului a fost de 5,5%, potrivit datelor revizuite semnificativ in jos de catre INS.

Acestea arata, spre deosebire de primele estimari, ca numarul de someri a coborat sub 500.000 inca din luna octombrie 2016 si s-a mentinut apoi in scadere in toate lunile, cu exceptia lunii decembrie, cand a urcat usor fata de noiembrie.

Datele revizuite arata ca numarul somerilor a scazut cu circa 94.000 in ultimul an, de la 582.132 in ianuarie 2016.

Somajul este in continuare mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 5,8% in luna ianuarie, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 4,9%, mai arata datele oficiale.

Potrivit seriilor revizuite, somajul a inregistrat o scadere acelerata in 2016, inregistrand scaderi in toate lunile, cu exceptia lunii decembrie.

Scaderea somajului din 2016 a fost generata in primul rand de cresterea rapida a cererii de forta de munca, mai ales in zonele dezvoltate din jurul marilor metropole.

Cu toate acestea, sefii de companii se plang tot mai des de lipsa fortei de munca calificate, care incepe sa limiteze dezvoltarea afacerilor din Romania.

Datele oficiale arata ca numarul de locuri de munca vacante din economia romaneasca, un indicator al deficitului de forta de munca la nivel national, a crescut in ultimul trimestru din 2016 cu 11% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 60.700, in ciuda somajului inca ridicat din unele regiuni.

Potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup, peste 70% dintre angajatorii din Romania au declarata ca se confrunta cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodata in tara noastra.

La nivel global, 40% dintre angajatori au declarat ca intampina dificultati, cea mai ridicata pondere din 2007 pana in prezent. Tarile cu cele mai mari dificultati sunt Japonia (86%) si Taiwan (73%), urmate de Romania (72%).

Potrivit angajatorilor, posturile cel mai dificil de ocupat sunt cele de meseriasi calificati, urmate de muncitori si ingineri. In topul posturilor dificil de ocupat se regasesc si soferii, personalul pentru hoteluri si restaurante si personalul de vanzari.

Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca. Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul lunii decembrie 2016, 418.237 someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,77%.

Judetele Vaslui, cu 11,5%, si Teleorman (10,1%) au cele mai inalte niveluri ale somajului din Romania, potrivit ANOFM. Zonele cu somaj ridicat sunt caracterizate cu calificarea slaba a fortei de munca si un grad scazut de educatie, spun expertii.

Conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare. Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.