Muncim mult si degeaba. Basescu: Cand masuram orele, romanii muncesc foarte mult, cand ne uitam la productivitate, este cea mai scazuta din UE
Presedintele Traian Basescu a declarat ca este fundamental sa creasca rata de productivitate a muncii in Romania, care este "foarte scazuta", potrivit recomandarilor de tara specifice ale Comisiei Europene si care au fost discutate in Consiliul European.
"Pentru Romania se constata ca avem o productivitate a muncii foarte scazuta. Stiti, suntem intr-un paradox: cand cineva masoara orele de munca ale unui roman, constata ca muncim foarte mult; cand priveste la productivitate, constata ca avem aproape cea mai scazuta productivitate din Uniunea Europeana", a afirmat Basescu, citat de Mediafax.
El a subliniat ca trebuie inteles de catre romani sa fie mai productivi la locul de munca.
"Nu vreau sa fac aici comentarii, dar trebuie sa intelegem ca este fundamental, daca totusi suntem la munca, sa fim si oarecum productivi, sau mai productivi decat suntem. Deci, muncim mult, dar avem productivitate foarte scazuta. Sau mai putem traduce si stam foarte multe ore la serviciu, dar n-avem productivitate, si este un lucru pe care ni-l spune Comisia Europeana, in baza analizelor", a spus Basescu la Bruxelles, in conferinta de presa de la finalul Consiliului European.
Seful statului a subliniat si ca de la Bruxelles a venit "un semnal de alarma foarte consistent" privind cresterea procentului tinerilor care nu sunt incadrati nici in munca, nici intr-o forma de invatamant.
"Avem o rata foarte mare si, de fapt, cu un procent in crestere - si acest procent este de 16,8%, comparativ cu anul trecut, este in crestere - al tinerilor care nu sunt nici la scoala, nici la munca, 16,8% din tineri nu sunt nici la scoala, nici la munca, ceea ce trebuie sa fie un semnal de alarma foarte consistent", a spus Basescu.
El a aratat ca un alt obiectiv fixat de Comisia Europeana autoritatilor romane este reducerea riscului de saracie. "Deci, nu procentul de saraci, ci in risc de saracie se afla la circa 40% din populatia Romaniei. Deci, trebuie sa fim atenti ca prin politicile pe care le facem sa nu-i impingem pe cei care se afla in risc de saracie in situatia de saracie", a afirmat Basescu.
Pe de alta parte, el a aratat ca in Consiliul European s-a constatat si imbunatatirea situatiei macroeconomice a tarii si a fost validata iesirea din procedura de deficit excesiv a tarii noastre.
Pe acelasi subiect: