Mihai abia a terminat liceul, dar nu a luat bacul. Parintii, oameni modesti, abia asteapta sa contribuie si el la cheltuielile casei. Asa ca baiatul a batut la usa Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca.

La liceu s-a specializat in mecanica fina. Dar n-a gasit niciun post in domeniu si s-a dus la un interviu pentru ajutor de ospatar. Patronul nu i-a dat prea multe sanse.

"In domeniul asta vine foarte multa lume, crezand ca serviciile care trebuie prestate sunt floare la ureche. Neavand o experienta, e destul de greu sa poti angaja fara un curs de specialitate. Putini dintre ei raman sa lucreze si pe termen lung", spune Marius Vasile, angajator.

Exista, totusi, si tineri care stiu ce vor. Ana Maria a terminat un liceu cu profil de arhitectura si vrea sa lucreze in domeniu. Faptul ca Ana Maria pune munca inaintea facultatii i-a atras simpatia angajatorului, care i-a propus tinerei sa faca mai intai un stagiu de practica in firma, cu sansa de a fi dupa aceea angajata.

In lunile iulie si august, s-au inscris la fortele de munca peste 58.000 de tineri care au terminat liceul, dar nu s-au angajat si au cerut indemnizatie de somaj.