Mecanicii si electricienii, mai bine platiti decat absolventii de facultate. Angajatorii au nevoie de 200.000 de meseriasi pe care nu-i gasesc
In jur de 200.000 de meseriasi lipsesc in acest moment de pe piata fortei de munca. Asta, in timp ce facultatile pregatesc absolventi care nu-si gasesc de lucru pentru ca firmele au nevoie de oameni cu experienta, nu neaparat cu diploma. Din aceasta cauza un mecanic, un electrician sau un constructor poate fi mai bine platit decat un absolvent de studii superioare.
Florentin s-a inscris la profesionala intr-o clasa de mecanici, la Liceul Mircea cel Batran din Capitala. Gratie parteneriatului pe care scoala sa l-a incheiat cu un service auto, baiatul si-a gasit imediat un loc de munca.
Parteneriatele de practica dintre scoli si companii au avantaje de ambele parti. In primul rand firmele vor angaja meseriasi pregatiti de specialistii lor exact in domeniile in care au nevoie, pe de alta parte tot mai multi absolventi din invatamantul profesional vor avea un loc de munca.
Un meserias bun, care termina Mecanica, poate ajunge sa castige cateva mii de lei pe luna, in timp ce un inginer fara experienta este platit cu doar cateva sute. Pe acelasi principiu, un asistent medical poate sa castige mai bine decat un medic rezident, un sudor bine pregatit ia cateva mii de lei lunar, iar un sofer profesionist la fel.
In fiecare an, 100.000 de tineri termina o facultate si zeci de mii dintre ei nu isi gasesc un loc de munca, in domeniul in care au studiat. Este si cazul Alexandrei, care a terminat facultatea in aceasta vara. Dupa ce a depus zeci de CV-uri si a fost la numerase interviuri, s-a angajat in vanzari, desi are pregatire de kinetoterapeut.
Alexandra: "Oriunde as incerca sa intru am nevoie de experienta sau de o perioada de ceva luni bune in care sa stau sa ma acomodez efectiv, nu am satisfactie profesionala".
Alternativa ramane invatamantul profesional, mai ales ca piata muncii are nevoie acum de aproximativ 200.000 de profesionisti.
In invatamantul profesional cei mai multi tineri s-au indreptat in acest an catre mecanica, turism, alimentatie, industrie textila si constructii.
Pentru ca experienta se poate dobandi si in timpul studiilor, facultatile ar trebui sa se preocupe mai mult de partea practica.
Peste 35.000 de tineri s-au inscris in 2014 in invatamantul profesional. Asta inseamna ca ei ar putea acoperi o parte din golul de pe piata muncii abia peste 2 ani.
Pe acelasi subiect: