Joburi de vară pentru tineri. Cât câștigă cei care muncesc în vacanța mare
Pe lângă distracţie, în vacanţa de vară mii de liceeni iau primii fluturaşi de salariu. Angajaţi temporar şi legal 4 sau 6 ore pe zi, mulţi reuşesc după o lună sau două să plece la mare pe banii lor ori să-şi cumpere telefonul visat.
În plus, spun psihologii, învaţă ce înseamnă să asculte de un şef şi devin mai responsabili.
Specialiştii în resurse umane îi sfătuiesc totuşi pe părinţi să verifice modul în care angajatorii respectă condiţiile din contractul semnat de adolescenţi.
Acum doar o lună, Răzvan a avut banchetul de clasa a 8-a. După examen, a negociat cu părinţii primul job, ca să le returneze în rate banii primiţi pentru un telefon scump. E casier la un restaurant.
Răzvan Ardeleanu: -Am semnat contractul şi a doua zi am început să lucrez.
Reporter: -Si în toamna renunţi?
Răzvan Ardeleanu: -Da, şi probabil o să revin vara viitoare.
Pentru Ionuţ, urmează ultimul an de liceu. Face naveta 140 de kilometri pe zi de la Giurgiu în Capitală. Are transportul decontat de localul care l-a primit ca picol.
”-La facultate o să depun în dosar, acolo. O să mă ajute să am ceva la mână.
-Parintii ce au spus?
-Au fost foarte mândri de mine. Eu, care eram băiatul acela care nu se trezea de dimineaţă, nu se trezea decât pe la 3-4.”
Tinerii care vor să muncească, dar nu au împlinit încă 16 ani, au nevoie de acordul scris al părinţilor înainte de a semna contractul de angajare. Legislaţia nu le permite să lucreze noaptea. Pot munci 4 ore pe zi. Între 16 şi 18 ani pot cumula cel mult 6 ore pe zi, 30 de ore pe săptămână. Abia când devin majori pot trece la program normal.
Psihologii spun că aceste slujbe asigură o trecere lină spre viaţa cu responsabilităţi de adult.
Cristina Fedorovici, psiholog: ”Te pregăteşte psihic pentru ce va urma. Adică nu din prima ai un job, te şcoli şi mergi la job şi faci asta pentru următorii 50 de ani. Îl învaţă să comunice asertiv.”
Adică să asculte de şefi, dar şi de clienţi. Beneficii în plus au şi adolescenţii care fac un pas mai departe, spre voluntariatul social. Mihaela munceşte de la 15 ani într-o brutărie, dar ca să ajungă la facultatea din Anglia pe care şi-a ales-o mai are de lucru.
Părinţii sunt sfătuiţi să supravegheze permanent programul de muncă şi de odihnă al copiilor, care, în fata primilor bani câştigaţi, pot fi tentaţi să ascundă încălcarea contractelor de către angajator.
Pe acelasi subiect: