Ce limbi straine trebuie sa stii ca sa castigi peste 4.000 de euro pe luna
Locurile de munca in institutiile europene au devenit un obiectiv pentru multi dintre romani. Desi probele de concurs sunt dificile, iar Romania nu sta foarte bine la numarul de functionari in birourile de la Comisia Europeana, joburile scoase la concurs sunt ofertante, iar concurenta este acerba. O noua sesiune de inscrieri – pentru interpreti si translatori, a inceput in acesta luna si se incheie pe 12 august.
Institutiile europene au cea mai mare retea de interpreti si translatori din lume. Ca interpret al conferintelor din cadrul UE, poti lua parte direct la deciziile importante care se iau la nivel european.
Selectia pentru joburile scoase la concurs se face prin intermediului serviciului european de selectie a personlului – EPSO, iar viitorii angajati vor deveni translatori sau interpreti la Parlamentul European, Comisia Europeana sau la Curtea Europeana de Justitie.
La competitia pentru translatori se pot inscrie candidati, care provin din tari ale blocului comunitar, si care stiu pe langa engleza, franceza sau germana una dintre urmatoarele limbi: ceha, maghiara, lituaniana, malteza, poloneza sau slovaca.
In ceea ce priveste competitia pentru interpreti, aceasta se adreseaza celor care stiu ceha, letona, malteza, suedeza si spaniola.
Cum participi la selectie?
1. Creaza-ti un cont personal pe site-ul oficial EPSO. Atentie! Daca ai mai multe conturi, esti descalificat.
2. Verifica daca esti eligibil pentru competitia la care vrei sa aplici citind documentul oficial emis pentru acea competitie – Notice of Competition.
3. Aplica online pe site-ul oficial EPSO atunci cand se lanseaza competitia si respecta deadline-ul stabilit. Aplicatia online consta in introducerea in sistem a CV-ului si in completarea unei motivatii personale.
4. Citeste cu mare atentie regulile generale EPSO pentru competitiile europene, inainte de a completa formularul online.
Ce salariu poti sa castigi intr-o institutie europeana?
Domeniile in care poti sa te angajezi sunt administratie (AD) si asistenti (AST), iar salariile variaza in functie de grade, care se obtin in functie de vechime.
De exemplu, salariul de baza pentru un asistent cu gradul 1 (AST 1) porneste de la 2.556 euro, in timp ce un asistent cu gradul 3 (AST 3) castiga 3.273 de euro. Salariul de baza al unui administrator de gradul 5 (AD 5) incepe de la 4.190 de euro.
Salariul maxim la care poate ajunge un administrator cu gradele 11 sau 12 (AD 11, AD 12), care ocupa, in general, functii de directori, experti sau inspectori, depaseste 17.000 de euro pe luna.
Competitia pentru translatori si interpreti se adreseaza angajatilor din administratie cu gradele AD 5 si AD 7, unde salariile pornesc de la peste 4.000 de euro.
Pe langa salariul de baza lunar, in calitate de functionar public european, mai primesti alocatie pentru familie, alocatie pentru casa (2% din salariul de baza, plus 167 de euro), alocatie pentru copil aflat in intretinere, in valoare de 365 de euro, alocatie pentru gradinita, de 89 de euro si alocatie de expatriere (16% din salariul de baza) sau alocatie de rezidenta in strainatate (4% din salariul de baza).
Cati romani lucreaza deja in institutiile europene?
Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, la sfarsitul anului trecut, in structurile UE erau angajati 664 de romani, in crestere cu 177 de persoane fata de anul anterior.
Chiar si asa, Romania se afla printre tarile cu cei mai putini angajati la UE, alaturi de Olanda (647), Bulgaria (437), Suedia (539), Ungaria (595) sau Irlanda (482), tari cu o populatie cu mult mai mica fata de cea a Romaniei.
Tara din care provin cei mai multi functionari europeni este, cum era de asteptat, Belgia, cu peste 4.600 de angajati, ceea ce reprezinta 20% din totalul salariatilor. Urmeaza Italia si Franta, cu peste 2.400 de angajati, Germania – 2.000 si Spania – 1.700 de angajati.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: