Ii recomanzi sefului un angajat bun? Primesti bani pentru asta!
Ceea ce in institutiile de stat se numeste angajare “pe pile” sau “pe spaga” a fost transformat de multinationale intr-o metoda de a atrage cei mai buni angajati din piata. In privat, insa, sistemul functioneaza un pic altfel. Daca la stat trebuie sa dai tu bani ca sa fii angajat sau sa apelezi la toate rudele pe care le ai in sistem, multinationalele ii recompenseaza ele pe angajatii care le recomanda cei mai buni candidati pentru angajare. Iar sumele nu sunt de neglijat.
Daca ai trimis zeci de CV-uri la toate anunturile care ti s-au parut potrivite si nu ai primit niciun feedback si daca site-urile companiilor si portalurile de anunturi sunt singurele metode pe care le folosesti, nici nu te astepta sa-ti gasesti prea curand de lucru.
Pentru ca, din nevoia de a alege doar ceea ce este cel mai bun din piata, marile companii au renuntat la caile clasice de recrutare, iar cea mai importanta metoda pentru a-si gasi cei mai potriviti angajati au devenit recomandarile.
Prin urmare, mai important decat sa ai un CV stufos, cu multe locuri de munca la activ si multa experienta este sa cunosti pe cine trebuie acolo unde trebuie.
Iar angajatii din companii care recomanda persoane care ulterior sunt si incadrate, primesc si un bonus pentru “pontul” vandut angajatorului.
“Recompensele pornesc de la un salariu, daca recomandarea este pentru un angajat entry-level si cresc proportional cu pozitia ocupata de respective persoana. Salariatul care a facut recomandarea primeste bonusul dupa expirarea perioadei de proba a candidatului si doar in cazul in care acesta este angajat”, a explicat Irina Minzala, director de resurse umane in cadrul companiei de outsourcing Accenture.
Potrivit acesteia, companiile apeleaza mai mult in ultima perioada la aceasta modalitate de recrutare pentru ca angajatii recrutati astfel prezinta mai multa incredere si sunt de mai buna calitate.
Irina Minzala a mai spus ca mai mult de un sfert dintre oamenii angajati anul trecut de compania pe care o reprezinta au fost recrutati pe baza de recomandari.
Cat despre participarea la targurile de joburi, reprezentanta Accenture a spus ca desi nu se fac multe angajari, toate CV-urile primite intra in baza de date a companiei, urmand sa fie folosite ulterior, cand apar pozitii vacante noi.
De exemplu, numarul de CV-uri pe care compania le-a primit la editia de anul trecut a targului Angajatori de Top a fost de peste 2.000 de aplicatii, pentru doar cateva zeci de pozitii scoase la concurs.
Editia din acest an a targului Angajatori de Top mai este deschisa astazi, intre 10.00-17.00, la Sala Palatului din Bucuresti.
Pe acelasi subiect: