Guvernul promite sa aplice legea salarizarii bugetarilor, ca masura de stimulare a consumului. Doar tinerii cu venituri mici vor primi majorari
Guvernul va aplica Legea salarizarii unitare, dar prin majorarea salariilor doar in cazul tinerilor cu venituri mai mici, se arata in programul de convergenta transmis la Comisia Europeana. Aplicarea in acest sens a Legii salarizarii este prezentata ca o masura care sa stimuleze consumul.
"In privinta consumului, masurile preconizate cu efecte semnificative asupra veniturilor disponibile sunt: cresterea salariului minim, care va continua in 2015 si 2016, astfel incat in 2016 sa ajunga la 1200 lei, continuarea indexarii pensiilor in raport cu inflatia si evolutia reala a castigurilor salariale, acordarea venitului minim de insertie, aplicarea Legii salarizarii unitare in sensul majorarii salariilor categoriilor de salariati tineri cu venituri mai mici, precum si alte masuri pentru gospodariile cu venituri mici si mijlocii", se arata in documentul citat de Mediafax.
Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.
Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului.
Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insa stabilite niciodata prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, astfel incat pana in prezent s-au pastrat salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru.
In programul de convergenta, Guvernul spera ca cresterea economica pe termen mediu sa creeze conditiile imbunatatirii ocuparii, in special in ceea ce priveste numarul salariatilor, estimandu-se astfel ca nivelul populatiei ocupate va fi majorat, in medie, cu 0,3% anual, iar numarul salariatilor cu 0,7%.
Rata somajului ar urma sa scada de la 7,3% la 6,7% in 2017.
Guvernul mizeaza in acelasi timp pe faptul ca, in 2015-2017, tendinta de reducere a inflatiei va continua, manifestandu-se atat la nivelul inflatiei anuale cat si ca medie anuala, si ca reluarea procesului de reducere a inflatiei va fi sustinuta prin mentinerea conduitei ferme a politicii monetare, cat si a celorlalte componente ale mixului de politici economici (fiscala, a veniturilor). Estimarile au luat insa in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului.
Mai multe despre:
#legea salarizarii#bugetari
Pe acelasi subiect: