George lucreaza de sase luni la aceasta spalatorie. Patronul l-a luat direct de pe bancile liceului si l-a invatat meserie. Pentru ca i-ar mai trebui ajutoare, seful sau vrea sa mai angajeze cativa oameni si e interesat de programul european care il ajuta sa plateasca salariile, noteaza Stirile ProTV.

"Ar fi benefic si pentru ei, tinerii, pentru ca momentan niciunul nu stie sa faca nimic. Pe mine ma ajuta sa-mi dezvolt afacerea", sustine Cristi Anghelache, patronul unei spalatorii auto.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat in dezbatere publica un proiect menit sa ajute firmele sa-si dezvolte afacerile si sa le dea absolventilor sansa de a munci.

Concret, firmele care angajeaza absolventi din promotia 2014 vor primi subventii pentru plata salariilor acestora. 900 de lei pe luna pentru cei cu studii medii si 1.300 de lei pe luna pentru cei cu studii superioare. Banii, care vin de la Uniunea Europeana, vor fi acordati cel putin sase luni si cel mult un an. Firmele vor putea renunta la tinerii care nu sunt eficienti, fara sa piarda subventia, care se acorda pentru posturile create.

Proiectul o poate ajuta si pe Carmen, patroana unui bistro din capitala, care munceste cot la cot cu angajatii ca sa poata onora comenzile. "Daca tanarul respectiv nu e bun pe postul respectiv, il putem inlocui. Si asta e o chestie buna pentru noi", crede Carmen Cristescu, patroana unui bistro.

1.000 de firme ar putea primi bani de la Uniunea Europeana. Daca va fi aprobat, proiectul se va aplica din iulie, iar primele plati ar putea fi facute din august.

Programul cu bani europeni nu il anuleaza pe cel initiat din bani publici. In prezent, statul ofera firmelor care angajeaza absolventi lunar, timp de un an, intre 500 si 750 de lei. Acestia nu pot fi concediati un an si jumatate, altfel firmele trebuie sa inapoieze banii.