Eurobarometru: 64% dintre romani cred ca, in prezent, conditiile de munca in Romania sunt proaste
Aproape doua treimi dintre romani considera ca in prezent conditiile de munca in Romania sunt proaste, in timp ce 55% sunt de parere ca in ultimii 5 ani aceste conditii s-au inrautatit, potrivit unui Eurobarometru publicat joi.
Mai mult de jumatate (53 %) dintre lucratorii europeni percep conditiile de munca din tara lor ca fiind bune, insa majoritatea (57 %) cred ca acestea s-au deteriorat in ultimii 5 ani, dupa cum reiese dintr-un sondaj Eurobarometru, publicat joi care analizeaza modul in care a fost afectata de criza calitatea muncii.
64% dintre romani considera ca in prezent conditiile de munca in Romania sunt proaste, fata de 46% media UE, iar 32% spun ca sunt bune. 55% sunt de parere ca in ultimii 5 ani conditiile de munca s-au inrautatit (media europeana fiind de 57%), 29% spun ca au ramas la fel si 13% ca s-au imbunatatit.
Pe de alta parte, 75% dintre romani se declara multumiti de orele de munca prestate si doar 24% sunt nemultumiti, iar 72% sunt multumiti de echilibrul dintre viata profesionala si cea personala. 55% dintre repondentii din Romania au precizat ca in ultimele 12 luni au fost consultati cu privire la schimbarile referitoare la organizarea muncii si a conditiilor de munca, dar 44% au sustinut ca nu au fost consultati in acest sens.
Expunerea la stres este considerata de 58% dintre cei chestionati principalul risc pentru sanatatea si siguranta lor la locul de munca, urmata de pozitiile dureroase ale corpului sau miscarile repetitive (17%) si riscuri de accidente sau leziuni grave (16%). La nivel european exista mari discrepante intre statele membre, procentul celor care se declara multumiti de conditiile de munca variind de la 94% in Danemarca la 38 % in Grecia. In general, angajatii sunt foarte multumiti de programul lor de lucru (80%), precum si de modul in care le sunt protejate sanatatea si siguranta la locul de munca (85 %).
La nivel individual, Danemarca se situeaza, din nou, pe primul loc, 94 % dintre lucratori declarandu-se satisfacuti de conditiile oferite la locul lor de munca, se arata intr-un comunicat al CE. Austria si Belgia se situeaza pe locul al doilea in clasament, urmand la mica distanta Finlanda (89 %), Marea Britanie si Estonia (ambele cu 88 %). La polul opus, Grecia prezinta cea mai mica rata de satisfactie la nivel national (16 %).
Comisia Europeana considera ca aceste discrepante pot fi determinate de o multitudine de factori, precum contextul socio-economic influentat de criza, dar si anumite elemente de natura structurala, care tin de dialogul social, de politicile sociale si de legislatia muncii si care pot fi mai puternice sau mai slabe in functie de situatia din fiecare tara a UE.
Una dintre concluziile Eurobarometrului este ca se constata o crestere a intensitatii muncii. Stresul este perceput ca fiind cel mai important risc la locul de munca (pentru 53 % dintre lucratorii care au participat la sondaj). De asemenea, nemultumirea in ceea ce priveste volumul de munca, ritmul de lucru si programul prelungit (peste 13 ore zilnic) este mai raspandita decat alte aspecte, cum ar fi lipsa interesului fata de sarcinile de lucru sau perioadele inadecvate de odihna saptamanala sau anuala. Alaturi de stres, ergonomia deficitara este perceputa ca fiind unul dintre cele mai importante riscuri la locul de munca.
In ceea ce priveste organizarea muncii, legat de echilibrul dintre viata profesionala si cea privata, 40 % dintre repondenti declara ca nu li se ofera posibilitatea de a utiliza regimuri de lucru flexibile.
UE va organiza, pe 28 aprilie, o conferinta privind conditiile de munca, la care vor participa aproximativ 300 de parti interesate. Conform CE, sindicatele, organizatiile patronale si factorii de decizie politica de la nivel european si national vor avea ocazia sa reflecteze si sa ia initiative comune in sprijinul conditiilor decente de lucru si a locurilor de munca de calitate, elemente esentiale pentru indeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020.
"Conditiile bune de munca, printre care se numara un mediu de lucru sanatos si sigur, sunt deseori asociate cu mai multa motivare din partea lucratorilor, cu ideea de creativitate si angajament si, in cele din urma, cu niveluri ridicate de productivitate", precizeaza Executivul european.
Pe acelasi subiect: