Aproximativ unu din zece europeni (11 la suta) admite ca, in anul precedent, a cumparat bunuri sau servicii care implica munca la negru, in timp ce patru la suta recunosc ca ei insisi au fost platiti "la negru", in schimbul unei munci fara forme legale.

In plus, unu din 30 (3 la suta) a fost platit partial in numerar de catre angajatorul sau - "remuneratie in plic", conform aceluiasi Eurobarometru.

Potrivit Eurobarometrului, Romania face parte dintre statele membre cu procent ridicat de "angajati cu remuneratie in plic", fiind inregistrat un procent mult mai mare decat media inregistrata in UE. Astfel, sapte la suta dintre romani au recunoscut ca primesc o parte din remuneratie "in plic", fata de media UE de trei la suta.

"Cel ma ridicat procent este in Letonia - 11 la suta -, insa aceasta este tara in care a fost inregistrata si cea mai importanta descrestere a numarului acestor angajati (16 la suta)", se mai arata in sondajul publicat luni.

Conform Eurobarometrului efectuat in cele 28 de state membre, 60 la suta dintre respondeti indica faptul ca preturile mai mici au reprezentat principalul motiv pentru achizitionarea de bunuri sau servicii care implica munca "la negru", iar 22 la suta mentioneaza ca au facut-o ca favoruri pentru prieteni.

Totodata, jumatate dintre cei care au recunoscut ca au lucrat la negru au mentionat avantajele pentru ambele parti ca fiind principalele motive pentru care au acceptat acest lucru, 21 la suta au invocat dificultatea de a gasi un loc de munca cu forme legale, 16 la suta - perceptia ca impozitele sunt prea mari, iar 15 la suta - absenta altor venituri.

Tarile care inregistreaza cel mai mare procent de angajati la negru (11 la suta) sunt Letonia, Olanda si Estonia, initiatorii sondajului precizand ca exista diferente nationale importante cu privire la atitudinile si perceptiile privind semnificatia muncii la negru, precum si la natura si volumul serviciilor implicate.

La realizarea Eurobarometrului, au fost intervievati 26.563 de respondenti din diverse grupuri sociale si demografice.