Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in continuare in administratia publica si in sanatate, insa de anul trecut se observa o scadere a crizei de forta de munca la stat si o accentuare in sectorul privat, in conditiile in care industria de prelucrare sufera cel mai mult din cauza lipsei de angajati.

In primul trimestru din 2016, numarul locurilor de munca vacante a fost de 58.284, iar rata locurilor vacante - de 1,27%.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, numarul locurilor de munca neocupate a crescut in primul trimestru cu 2,6%, ceea ce inseamna 1.568 de joburi disponibile mai mult.

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,95%), in sanatate si asistenta sociala (3,02%) si in activitati de spectacole, culturale si recreative (2,62%).

La nivelul economiei reale, cea mai mare criza de forta de munca se inregistreaza in industria de prelucrare, unde in primul trimestru erau 15.822 de locuri de munca vacante, adica un sfert din numarul total la nivel national, iar rata posturilior neocupate era de 1,34%.

Cea mai mare rata a joburilor neocupate este in sectorul bancar si de asigurari, cu 1,78% in primul trimestru, in crestere puternica fata de trimestrul anterior, cand procentul era de 1,24%.

La polul opus, cele mai mici probleme in gasirea de forta de munca se inregistreaza in industria extractiva, cu o rata a posturilor vacante de 0,15%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat 36% din totalul locurilor de munca vacante in primul trimestru din 2017, in scadere de la 38% in trimestrul precedent, din care 10.400 in administratia publica, 9.900 in sanatate si asistenta sociala si 2.300 in invatamant, mai arata datele INS.

Datele arata ca numarul de locuri de munca vacante a scazut la stat in primul trimestru, cu exceptia domeniului sanatatii, dar se adanceste in sectorul privat.

Fata de perioada similara a anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cea mai importanta crestere, in primul trimestru, in agricultura (+0,25 puncte procentuale).

Numarul de locuri de munca vacante a scazut dupa 2008, cand s-a inregistrat o rata maxima, de 1,94%, si un numar maxim de peste 100.000 de joburi neocupate, pana in 2010, cand s-a atins un nivel minim, de 0,59%. Ulterior, rata locurilor de munca neocupate a crescut constant pana in prezent.

Romania, pe locul 3 in lume la deficitul de specialisti

Potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup, peste 70% dintre angajatorii chestionati au declarat ca se confrunta cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodata in tara noastra.

La nivel global, 40% dintre angajatori au declarat ca intampina dificultati, cea mai ridicata pondere din 2007 pana in prezent. Tarile cu cele mai mari dificultati sunt Japonia (86%) si Taiwan (73%), urmate de Romania (72%).

Posturile cel mai dificil de ocupat sunt cele de meseriasi calificati, urmate de muncitori, ingineri si operatori productie/operatori CNC. In topul posturilor dificil de ocupat se regasesc si soferii (locul 5), personalul pentru hoteluri si restaurante (locul 6) si personalul de vanzari (deopotriva reprezentanti, locul 8 si manageri, locul 10), dar si personalul contabil-financiar (locul 9). Personalul IT, atat programatori si dezvoltatori, cat si administratori si manageri, este pe locul 7 in topul dificultatilor, in scadere fata de locul 5 ocupat in editia anterioara a studiului.

Angajatorii considera ca principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezinta dificultati este lipsa candidatilor disponibili, altfel spus numarul redus de candidati, identificat drept cauza a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% spun ca este vorba de lipsa competentelor specifice rolului (hard skills), iar 18% mentioneaza lipsa de experienta practica.