Algeria, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite sau Qatar sunt printre tarile in care romanii sunt mai putin obisnuiti sa mearga la munca, dar care cauta sa recruteze mana de lucru din Romania.

Este adevarat, conditiile de angajare sunt mai putin relaxate decat in tarile europene, angajatorii din tarile arabe cautand, in general, specialisti in diverse domenii si cu o minima experienta de cinci ani.

Surprinzator, Afganistanul se afla pe lista tarilor asiatice care vor sa angajeze romani. Astfel, pe portalul de recrutare Tjobs, sunt postate oferte de joburi pentru supraveghetori in sisteme de canalizare, electricieni sau specialisti in constructia de cladiri din prefabricate.

Salariul este negociabil, in euro, iar principala cerinta este experienta de cinci ani in domeniul respectiv.

In Algeria, te poti angaja in orasul Hassi Messaoud, situat in Desertul Sahara, ca supraveghetor in constructii. Salariul este cuprins intre 3.000 si 3.500 de euro pe luna, cazarea, masa, transportul si asigurarile medicale fiind platite de angajator. Experienta, precum si cunoasterea limbilor engleza sau franceza sunt obligatorii.

Inginerii romani, in special inginerii proiectanti, sunt la mare cautare in Arabia Saudita si in Emiratele Arabe Unite. Pentru un salariu de aproximativ 1.600 de euro pe luna, angajatorul nu-ti ofera decat cazarea gratuita. In schimb trebuie sa lucrezi intre opt si zece ore pe zi, sase zile pe saptamana si ai dreptul la un concediu de 21 de zile pe an. Contractele se incheie pe un an, cu posibilitate de prelungire.

Romancele care arata bine pot incerca sa devina stewardese pe liniile aeriene din Emiratele Arabe, pentru un salariu cuprins intre 1.800 si 2.000 de dolari, cazarea si masa, transportul si asigurarile fiind suportate de angajator. Indatoririle personalului de bord sunt sa verifice imbarcarea si sa conduca pasagerii la scaune, precum si consilierea acestora cu privire la reglementarile de securitate.

Clinicile din Emirate mai cauta si personal medical din Romania, calificat si cu experienta, salariile situandu-se intre 1.800 si 2.000 de euro.

Specialistii romani pot castiga cel mai bine in Kuweit, dar si conditiile de recrutare sunt mai drastice. Astfel, pentru un salariu cuprins intre 4.500 si 5.000 de dolari, te poti angaja pe diferite posturi in domeniul extractiei de petrol. Trebuie insa sa ai zece ani de experienta, sa fi absolvit cel putin cursuri postliceale de scurta durata si sa cunosti foarte bine limba engleza.  

Salarii cuprinse intre 2.500 si 3.000 de euro pot castiga si inginerii contructori in tari precum Libia sau Nigeria.

Oferta completa de joburi in strainatate poate fi consultata pe portalul de recrutare Tjobs.