Cresterea cotei unice ar insemna incalcarea programului de guvernare
Introdusa in 2005, cota unica de impozitare a fost subiect de dezbatere in toate guvernarile, a fost asumata cu un nivel maxim de 16% de Cabinetul Ponta prin programul de guvernare, cu perspectiva scaderii progresive pe grile de venit salarial, cresterea ei insemnand o nerespecare a angajamentelor, noteaza Mediafax.
Ideea introducerii cotei unice a venit in 2003 din partea ministrului de Finante, Mihai Tanasescu, dar la solicitarea conducerii PSD si a presedintelui Ion Iliescu s-a renuntat la proiect. De altfel, pe parcursul anilor, Iliescu, dar si Adrian Nastase sau Mircea Geoana s-au exprimat constant pentru renuntarea la cota unica de impozitare si revenirea la un sistem progresiv.
Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, a povestit ca ulterior a preluat ideea cotei unice si a inclus-o in programul Aliantei DA, astfel incat aceasta a fost promovata dupa preluarea puterii in urma parlamentarelor din 2004. Masura a fost introdusa de la 1 ianuarie 2005.
Totodata, presedintele Traian Basescu justifica "solutia imorala" a cooptarii PC la guvernare in 2004 din prisma promovarii in Parlament a modificarilor legislative pentru introducerea cotei unice.
Pe parcursul guvernarii Tariceanu reprezentantii PSD au contestat in mod constant aceasta masura, principala justificare fiind legata de faptul ca beneficiile nu ar fi datorate cotei unice, ci cresterii economice din acea perioada. De altfel, aceasta argumentatie s-a bazat inclusiv pe un studiu al FMI prezentat in 2006 prin care se preciza ca sistemul cotei unice de impozitare s-ar putea dovedi nesustenabil pentru mai multe tari, intre care si Romania.
Liderul PNL de la acel moment afirma in 2007 ca, in situatia in care Parlamentul l-ar forta sa renunte la cota unica, isi va prezenta demisia din fruntea Guvernului.
In aprilie 2008, fostul premier Calin Popescu Tariceanu era felicitat la Bucuresti de presedintele SUA, George W. Bush, pentru adoptarea acestei masuri la momentul preluarii guvernarii, mentionand ca intentioneaza si el sa aplice un astfel de sistem.
In decembrie 2008, in urma alegerilor parlamentare, premierul si presedintele de la acea vreme al PNL, Calin Popescu Tariceanu afirma ca programele de guvernare propuse de PSD si PNL pot fi compatibilizate, insa nu poate fi o renuntare la cota unica.
- Antonescu, in 2009: Daca noi marim cota unica sau nu mai avem cota unica, eu ies din politica
Subiectul cotei unice a fost preluat ulterior de noul presedinte al PNL, Crin Antonescu, care declara pe 25 noiembrie 2009 ca va iesi din politica daca liberalii vor creste cota unica sau daca se va renunta la ideea cotei unice.
De asemenea, in iunie 2009 presedintele PNL sustinea ca are cateva solutii pentru criza in care intra economia romaneasca: statul minimal, taxe in favoarea prosperitatii, respectiv cota unica de 10% si TVA de 15 %, dar si descentralizare reala.
Traian Basescu le spunea oamenilor de afaceri in octombrie 2009 ca daca va fi pus in situatia sa aleaga intre cresterea cotei unice si cresterea TVA, va opta pentru majorarea TVA. Totodata, in noiembrie 2009 el vorbea in perspectiva anului 2011 despre reducerea cotei unice de la 16% la 14% in situatia reluarii cresterii economice.
Subiectul cotei unice a facut obiectul unei critici virulente in mai 2010 din partea presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, la adresa lui Crin Antonescu, pe fondul discutiilor despre masurile pe care urma sa le ia Guvernul Boc. Iliescu afirma ca pledoaria liderului PNL din acel moment pentru mentinerea cotei unice era "total neavenita" intrucat PSD si PNL trebuiau sa consolideze cooperarea in fata tendintelor autoritariste ale lui Traian Basescu.
In iunie 2010, in cadrul negocierilor pentru acordul cu FMI, oficialii intitutiei internationale au cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20%, dar si a TVA la 25%. Solutia finala a fost determinata de presedintele Traian Basescu, care a anuntat reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, in schimbul mentinerii cotei unice la 16%. De asemenea, urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale, pensiile nu au mai fost micsorate, dar in schimb a fost majorata TVA de la 19% la 24%.
De asemenea, o cota unica redusa de la 16% la 10% a fost si initiativa unor parlamentari PDL, care a fost aprobata de Senat in noiembrie 2010 si respinsa de Camera Deputatilor in martie 2011. Cu aceasta ocazie, parlamentarii PSD si PNL au votat in favoarea initiativei, care in cele din urma nu a beneficiat de sprijinul Guvernului Boc.
Aceasta initiativa a fost comentata si de presedintele Traian Basescu, care afirma ca in locul scaderii nivelului cotei unice ar opta pentru reducerea contributiilor sociale.
- PNL renunta la ideea cotei unice in virtutea scaderii fiscalitatii. Ponta promite ca se aplica cota progresiva de la 1 ianuarie 2013
Un prim semnal din partea presedintelui PNL, Crin Antonescu, in privinta unei renuntari la cota unica a venit in ianurie 2011, in contextul discutiilor cu PSD in vederean unei aliante politice..
Ulterior, in februarie 2011, Antonescu raspunde acuzatiilor lui Traian Basescu, care afirma ca in USL liberalii au sacrificat cota unica si aceasta urma sa fie desfiintata: "Traian Basescu a afirmat, inca o data, mintind, spunand textul: «Crin Antonescu a sacrificat cota unica de impozitare». Minte. Crin Antonescu nu a sacrificat cota unica de impozitare. Cota unica de impozitare nu va fi desfiintata in cazul in care USL preia guvernarea".
Pe aceeasi linie politica raspundea si liderul PSD, Victor Ponta: "De maine, daca USL va detine Guvernul si va avea premier, nu se poate vorbi decat de mentinerea cotei unice, pentru ca, tehnic, nu poti schimba un sistem fiscal de pe o zi pe alta”.
In luna mai 2011, USL se decide sa propuna in programul de guvernare al aliantei introducerea cotei progresive, dar cu un nivel de maxim 16%. Aceasta idee a fost sustinuta de liberali ca un compromis, fostul premier Calin Popescu Tariceanu numarandu-se intre cei care au negociat aceasta formula din partea PNL.
Un an mai tarziu, in mai 2012, recent validat in pozitia de premier, Victor Ponta promitea: "De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societatile comerciale si persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom incerca aplicarea celorlalte doua cote, de 12% si 8%".
Ulterior, in programul de guvernare prezentat in 2012 in Parlament de Cabinetul Ponta vizeaza in mod concret pana in 2016 revenirea TVA la 19%, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori si scaderea cotei unice prin transformarea acesteia intr-o cota progresiva: "Pastram plafonul de 16% si introducem, pe parcursul mandatului, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit”.
Cu toate acestea, oficialii FMI au respins propunerea USL mentionata in programul de guvernare.
Subiectul cotei unice a revenit in discutie in urma cu o saptamana, intr-o sedinta restransa a USL, la sfarsitul careia a fost invocata varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.
Conform informatiilor initiale, a fost avansata ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel. Conform unor surse din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unica, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de simularile realizate pentru bugetul pe 2014.
De asemenea, ideea a fost discutata in sedinta conducerii PNL de marti, liberalii optand pentru respingerea unui astfel de scenariu. Prima reactie a venit din partea liderului PNL Crin Antonescu, care a confirmat existenta unei discutii, precizand ca liberalii nu vor accepta niciodata cresterea cotei unice.
Pozitia liberalilor a fost reafirmata de ministrul Finantelor Daniel Chitoiu, care a precizat ca PNL "nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%".
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea (PSD), a explicat ca in acest an cresterea economica se bazeaza in principal pe exporturi, ceea ce se reflecta negativ in bugetul de stat, pentru ca presupune rambursari de TVA. Solutia pentru incasari mai mari in 2014, potrivit lui Voinea, ar veni din cresterea agregata interna atat din investitiile publice, inclusiv programe UE, cat si din consumul sectorului privat.
Potrivit unor surse apropiate discutiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar si o reducere a CAS, iar scenariu cu 20% cota unica si 22% TVA ar acoperi doar pensiile si salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.
Premierul Victor Ponta a afirmat joi ca el este cel care i-a cerut ministrului de Finante diferite scenarii pentru cresterea incasarilor la buget, discutate in USL, deoarece este mai usor sa se ceara la TV scaderi de taxe si bani "mai ales cand ai campanie electorala si nicio responsabilitate".
Scenariile cerute ministrului de Finante pentru anul viitor au vizat reducerea TVA, scaderea CAS si alte masuri, dupa ce presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a informat ca gradul de colectare este in acest an mai mic decat cel previzionat, a adaugat Ponta.
Intrebat direct daca pentru anul viitor este luata in considerare cresterea cotei unice de impozitare, premierul a negat. Intrebat in continuare daca a discutat despre aceasta varianta, premierul a aratat ca vrea sa explice exact situatia.
Vineri, la Palatul Victoria, seful Executivului, Victor Ponta, se intalneste cu delegatia FMI pentru discutii asupra bugetului pe 2014.
Pe acelasi subiect: