O noua alerta pentru sanatate: o substanta din carnea rosie si din bauturile energizante produce arteroscleroza si boli de inima |
||
Carnitina este un compus care se gaseste in carnea de vita si care poate cauza boli ale inimii, scrie Wall Street Journal.
Daca pana acum doctorii dadeau vina pe grasimile saturate si colesterolul din carnea rosie, un studiu publicat in revista Nature Medicine indica un alt vinovat.
Carnitina, un compus care se gaseste din belsug in carnea rosie, se vinde separat si ca supliment alimentar, fiind inclus si in unele bauturi energizante. In mod normal, substanta ajuta corpul sa transporte acizii grasi catre celule, pentru a-i transforma in energie.
Dar cercetatorii de la clinica din Cleveland, Ohio, au descoperit in urma testelor efectuate atat pe oameni, cat si pe soareci, ca anumite bacterii din tractul digestiv transforma carnitina intr-un alt metabolit, numit TMAO, care se face vinovat de producerea arterosclerozei, dar si de ingrosarea arterelor.
Testul a fost realizat pe 2.595 de subiecti (omnivori, vegani si vegetarieni), aratand ca cei cu un nivel crescut de TMAO, cu cat aveau mai multa carnitina in sange, cu atat erau mai expusi riscului de boli cardiovasculare, infarct si accidente vasculare.
8 aprilie 2013 08:19 |