Romanii sunt cu 5 lei mai bogati. Castigul salarial mediu a crescut la 1.472 lei
Castigul salarial mediu net a crescut in februarie, comparativ cu luna anterioara, cu 0,3% sau cinci lei, la 1.472 lei, cele mai mari valori fiind inregistrate la producatorii de tigari, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.
Astfel, castigul mediu net din domeniul fabricarii produselor din tutun a ajuns la 4.489 lei, iar in hoteluri si restaurante indicatorul se plaseaza la 824 lei.
"In Luna februarie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna ianuarie 2012 ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a reducerii sau intreruperii activitatii ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile, a dificultatilor financiare si concediilor fara plata", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.
Cele mai mari scaderi, intre 8,5% si 10,5%, au fost inregistrate in transporturi pe apa, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de servicii anexe extractiei, si intre 4,5% si 7,5% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de editare, fabricarea altor mijloace de transport, alte activitati de servicii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat. Totodata, scaderi intre 2% si 3,5% au fost raportate in alte activitati extractive, hoteluri si restaurante, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, extractia minereurilor metalifere, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, tranzactii imobiliare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea substantelor si a produselor chimice, captarea, tratarea si distributia apei.
Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), de realizarile de productie ori incasarile mai mari.
Cele mai semnificative majorari s-au inregistrat astfel: cu 44,7% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 11% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii); intre 4% si 7,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice); intre 3% si 4% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie, in invatamant (cu 0,8%), ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratie publica (0,5%), ca urmare a acordarii de sume pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna.
In activitatile de sanatate si asistenta sociala (-0,3%) castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere fata de luna ianuarie ca urmare a neplatii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare.
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 101,5%.
Castigul mediu brut a fost in februarie de 2.028 lei, in crestere cu 6 lei fata de ianuarie.
Indicele castigului salarial real pentru luna februarie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,7%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,0%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2012.