Azi liceeni, maine politicieni. Pentru o zi, elevii s-au transformat in ambasadori
Elevii scolii multimedia Lauder Reut au participat in aceste zile la a doua conferinta "2day ambassador", un eveniment care promoveaza studiul diplomatiei si al comunicarii publice printre elevii de liceu. Alaturi de ei au fost invitati si copii din alte 12 scoli din Bucuresti.
Robert Raicu, spre exemplu, are 16 ani, dar poarta discutii foarte serioase despre viitorul tarii si este convins ca trebuie sa fie politician. ''As schimba multe, as incepe cu refacerea infrastructurii, cu economia.. Vreau sa fac ceva pentru tara pentru ca este datoria noastra, a tuturor, sa o facem'', spune acesta.
Si Ella Camarascu priveste cu seriozitate spre viitor, iar peste 15 ani se vede colega cu politicienii carora, astazi, le-a pus intrebari. ''Politica mi se pare ceva fundamental al societatii, pentru ca, asa cum spunea un filosof englez, politica a fost institutia pentru a garanta bunastarea omului si trebuie sa fie benefica societatii'', sustine eleva.
In cadrul conferintei "2day ambassador", elevii de la Lauder Reut au avut ocazia sa viziteze mai multe reprezentante diplomatice. Raluca Petre Melinte, de pilda, a fost la ambasada Africii de Sud in Romania: ''Am aflat acolo ca Africa de Sud este o tara fara ajutor, amabasadorul ne-a expolicat ca acesta tara incearca sa iasa din impas.''
Alaturi de elevii de la scoala Lauder Reut au venit zeci de copii din alte licee bucurestene, toti interesati de politica. Printre ei se numara si Claudia Bedea, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National Mihai Viteazul. Ea s-a convins astazi ca viitorul ei va fi in diplomatie: ''Mai departe voi face stiinte politice. Avand in vedere ca la scoala ne-am jucat foate mult cu simularile ONU, visul meu cel mai mare este sa fiu reprezentat ONU intr-un comitet."
"2day ambassador" ii ajuta pe elevi sa ia contact direct cu lumea afacerilor internationale si a politicii.
La conferinta organizata de Fundatia Ronald S. Lauder Romania, elevii au putut vorbi cu ministrul Educatiei, Remus Pricopie, ministrul culturii, Dan Constantin Barbu, dar si cu Bogdan Aurescu de la Ministerul Afacerilor Externe si Bogdan Prisecaru de la SRI.