Potrivit unui studiu recent, deşi suntem fruntaşii Europei, la orele petrecute la birou, suntem codaşi, la capitolul productivitate. Specialiştii în resurse umane pun că românii nu au o cultură a performanţei, iar angajatorii nu sunt obişnuiţi să plătească pe ce se livrează, ci pe cât se sta la lucru.

Într-un atelier de bijuterii, subiectul principal de discuţie este vacanţa de vară. Aşa că în timp ce lucrează, fetele îşi caută deja o altă destinaţie pentru următoarea călătorie.

Astfel de scene au loc în majoritatea birourilor de la noi.

Oana Botolan, HR: ”Aș spune în primul rând pentru că există o cultură a statului mult la birou, dacă ne gândim la joburile de birou, existnta această idee cum că dă bine să stai mă mult, peste program, nu contează neapărat ca tu din 10 ore să spunem că ai lucrat maxim 5 ore”.

Românii sunt fruntaşii Europei când vine vorba de ore muncite: 41 de ore pe săptămână, de trei ori media europeană. Doar că deşi muncim mult, producem puţin, 61,6% din media europeană.

Colegii cu chef de vorbă, acesta este motivul pentru care 6 din 10 români, conform unui studiu recent, mărturisesc că sunt nevoiţi să facă multe pauze şi unele lungi, iar asta le scade productivitatea. De asemenea, 36% dintre angajaţii romani mai sunt deranjaţi la muncă de zgmotoul infernal din birourile mari, în special cele deschise cu mulţi angajaţi.

Însă şi telefoanele care sunt încontinuu sau şedinţele interminabile îi încurca la serviciu. Astfel că, 3 din 4 angajaţi spun că sunt nevoiţi să piardă cel puţin 2 ore zilnic în medie la muncă, dar asta şi din cauza pauzelor dese de cafea şi ţigară.
Iar unii angajatori par că renunţă încet la pontarea angajatului şi sunt mai atenţi să îl stimuleze.

Raluca, angajator: ”Încerc să creez un mediu favorabil la birou prin activităţi care să stimuleze creativitatea. Nu putem munci 8 ore constant şi pauzele sunt benefice, şi nu trebuie să le luăm într un sens negativ de pierdere a trimpului, o discuţie cu un coleg ne poate da o idee, un scroll pe insta ne poate aduce o informație nouă.″
Specialiştii în resurse umane considera că romanii nu au încă o cultură a performanţei.

Oana Botola, HR: ”Sunt indicatori de performanţă care se pot măsura. Să zicem că tu ai de făcut a, b şi c şi când le-ai terminat, poţi să-ţi vezi de treabă. Atunci sunt convinsă că ar exista jumătate dintre colegi care ar zice: stai că-mi pun căştile să am linişte şi să mă concentrez, voi glumiţi, mergeţi la ţigară, dar eu vreau să pelc la 5 fix”.

45% dintre repondenţii aceluiaşi studiu despre productivitate spun că angajatorii ar trebui să le creeze spaţii speciale pentru a se putea concentra, 24% cer renunatrea la birourile open space şi 23% dintre aceştia vor zile fără şedinţe.