Angajatorii au stopat suspendarea contractelor de muncă, însă peste 320.000 de români au rămas fără loc de muncă. Cât va plăti statul din salariile celor reangajați
Somaj, someri, angajati
Un număr de 917.655 de contracte individuale de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) până miercuri, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii.
Deşi evoluţia contractelor de muncă suspendate este în creştere în această săptămână, numărul contractelor suspendate anunţate miercuri a urcat cu doar 2.418 faţă de numărul de contracte suspendate anunţat marţi.
Din cele 917.655 de contracte de muncă suspendate anunţate miercuri, 273.189 erau din Industria prelucrătoare, 165.773 erau din Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 112.408 de contracte erau din Hoteluri şi restaurante.
Numărul contractelor de muncă încheiate de la instituirea stării de urgenţă a ajuns miercuri la 320.145, dintre care 58.142 erau din Comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 56.209 din Industria prelucrătoare, iar 45.124 din Construcţii.
Pentru a încuraja reangajarea oamenilor trimișiîn șomaj, statul va oferi un sprijin pentru revenirea în activitate care ar putea fi de 35% - 45% din valoarea brută a costului salarial, a afirmat, marţi seara, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
"Urmează să decidem (cuantumul pentru măsurile de susţinere activă care presupun acoperirea unei părţi din costul salarial - n.r.) prin consultările pe care le avem. Avem direcţii care variază de la 35% - la 45%. Pe aici suntem cu discuţiile între noi şi partenerii sociali. Ţin cont de părerile acestora", a spus Alexandru, la postul public de televiziune, potrivit Agerpres.
Ea a menţionat că este posibil ca sprijinul să fie acordat timp de trei luni, cu posibilitatea prelungirii, dar într-un cuantum redus, pe măsură ce activitatea companiei este reluată.
Ministrul Muncii a precizat că sprijinul va fi calculat la valoarea brută din costul salarial pentru că se doreşte "să se imprime această cultură a plăţii contribuţiilor către stat".
"Rămâne să decidem care este perioada de acordare a acestui sprijin pentru revenirea în activitate. Cel mai probabil, în prima parte va fi un sprijin fix, după care sprijinul va scădea, pe măsură ce activitatea respectivei entităţi economice se reia. Deci, va fi un sprijin care va fi la început într-un anumit cuantum, după care va scădea", a concluzionat Violeta Alexandru.
Pe acelasi subiect: