Angajatii romani, din ce in ce mai scumpi. Romania a avut a doua crestere din UE a costurilor cu forta de munca
Romania a inregistrat in trimestrul al treilea a doua mare crestere din UE a costurilor orare cu forta de munca, de 7,2%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, avansul fiind alimentat inclusiv de reintregirea salariilor in sectorul public, reiese din datele Eurostat.
Dintre statele care au raportat date, Estonia (7,6%) a consemnat cea mai mare crestere a costurilor totale cu forta de munca la nivelul intregii economii, urmata de Romania (7,2%), in timp ce Olanda si Cipru (fiecare cu 0,5%) au avut cel mai redus avans. Costurile au scazut in Slovenia (-0,8%), in timp ce Grecia si Austria nu au transmis date.
La nivelul UE, costurile cu forta de munca au urcat cu 1,9% in UE si cu 2% in zona euro, potrivit datelor Eurostat, preluate de Meiafax.
Romania a inregistrat in trimestrul al treilea cel mai mare avans din UE, de 9,6%, la costurile pentru forta de munca din sectorul non-business al economiei, format din administratia publica, institutii de aparare, servicii de protectie sociala, educatie, sanatate, arta si altele. Sectorul non-business are o pondere de circa 30% in costurile orare cu forta de munca la nivelul intrgii economii.
Estonia a raportat a doua mare crestere, de 7,5%, iar Slovenia cea mai mare scadere, de 3,2%. Pe ansamblul UE, avansul a fost de 0,9%, iar in zona euro de 1%.
In 2010, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masura aplicata din luna iulie. In ianuarie 2011, salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%. Guvernul a continuat in acest an procesul de reintregire a salariilor, care au fost majorate cu 8% in aceasta vara si cu 7,4% din luna decembrie.
In sectorul business, Estonia (7,7%) si Bulgaria (7,1%) au avut cele mai mari cresteri, iar Slovenia (0,3%), cea mai redusa, in timp ce in Romania s-a situat la 6,5%. Costurile cu forta de munca au inregistrat majorari in UE si zona euro pe acest segment, de 2,4% in ambele cazuri.
Costurile totale cu forta de munca acopera costurile salariale si nesalariale, fara subventii, cheltuieile pentru instruire profesionala, recrutare, haine de serviciu si altele.
Pe acelasi subiect: