Oricui i-ar conveni sa fie dat afara. Suna ciudat pentru orice alt angajat in vremurile acestea, fie el de la stat sau de la privat. Nu si pentru cei care au un contract colectiv de munca negociat cu Hidroelectrica.

In aceasta companie un salariat disponibilizat ar trebui sa primeasca, timp de 4 ani in fiecare luna cate 4.000 de lei.

"Prin contractul colectiv de munca se pleaca cu salarii compensatorii. in Hidroelectrrica sunt 48 de salarii ale salariatului", explica Decebal Sulea, lider de sindicat.

La fel de adevarat este si ca in prezent disponibilizarile colective sunt blocate din lipsa de bani. Mineritul de exemplu va suferi ani buni dupa ce unii au stat acasa cu un ajutor de 2.000 de lei.

"Nu, nici financiar nu am putea suporta. Costurile au fost destul de mari pentru intreprindere. In minim 3 ani s-ar putea amortiza aceste cheltuieli cu disponibilizarile", spune Octavian Graure, director general CE Turceni.

Daca se renunta la serviciile lor, cei din Romatsa ar primi 60 de lefuri a cate 2.000 de lei, iar cei din Posta Romana cate 30. Cel mai putin din tot sistemul energentic ar primi oamenii de la Electrica, doar 12 salarii de cate 1.400 de lei.

Si totusi, de cand a inceput anul si pana acum, peste 3.500 de angajati din companiile energetice au fost concediati. Desigur, au luat si bonusurile aferente.