Tinerii din Europa de Sud sunt blocati in sistemul de tip „junk jobs“, prost platite si nesigure
Rata somajului in Spania este mai mare de 40% in randul tinerilor, iar rata somajului pe toate categoriile de varsta de 20% este cea mai ridicata din UE, asa ca in aceste conditii tinerii accepta orice conditii de munca. Aceeasi situatie o intalnim si in Portugalia si Italia, unde tot mai multi oameni au asa-numitele "junk jobs": contracte temporare de munca care erau comune in turism, agricultura si constructii, dar care acum sunt folosite de toate tipurile de companii.
Sylvia stia ca situatia va fi grea, dar niciodata nu si-a imaginat ca va fi atat de grea. Cu o diploma in publicitate, tanara spaniola de 24 de ani lucreaza de mai bine de doi ani, cu program complet de lucru, in cadrul unui internship care pare ca nu se va sfarsi niciodata. Este platita cu 300 de euro pe luna pentru aceeasi munca pe care o fac si profesionistii in relatii publice alaturi de care lucreaza, dar aceasta suma nu este suficienta pentru a se muta din casa parintilor si pentru a se intretine, scrie Ziarul Financiar.
Insa in pofida sentimentului ca angajatorul multinational nu respecta regulile care limiteaza numarul de contracte care nu acorda beneficii, nu se plange pentru ca pana la urma este norocoasa ca are un job, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Companiile se feresc de contracte pe termen nedeterminat
Avand in vedere cresterea economica lenta si criza datoriilor din zona euro care sufoca creditarea, companiile sunt mai pre¬caute decat de obicei pentru a evita contractele pe termen nedeterminat care presupun compensatii costisitoare.
Un sfert din forta de munca a Spaniei este angajata pe baza de contracte de munca temporare, iar in Portugalia 23%, in com¬paratie cu media UE de 14%.
In Spania, Portugalia si Italia a aparut un sistem dual rigid. Oamenii de varsta mijlocie au locuri de munca stabile si primesc beneficii, sunt protejati de legislatie, iar concedierea lor presupune costuri mari pentru angajatori. In schimb, angajatii tineri sunt prinsi intr-un sistem de contracte temporare care pot fi foarte usor nerespectate, ceea ce afecteaza productia, sudul Europei devenind necompetitiv.
Blestemul "mileurista", termenul spaniol pentru un angajat temporar care castiga 1.000 de euro pe luna fara beneficii nu este nou. Generatia pierduta s-a afundat tot mai mult in labirint, pe masura ce criza din zona euro se intensifica. Cresterea economica se reduce din nou, iar locurile de munca din sectorul public dispar deoarece guvernele incearca sa mentina sub control imensele deficite publice.
Citeste si
In vizita la familia regala. Ce mananca si ce produse folosesc membrii Casei Regale