In conditiile in care nici 2011 nu pare a fi un an al revenirii spectaculoase pe piata autohtona a muncii, romanii au, ca si anul trecut, alternativa angajarii intr-o tara europeana. Si daca prima optiune a romanilor a fost de-a lungul anilor cautarea unui job in Spania sau Italia si, mai nou, in Germania, Marea Britanie sau Franta, oportunitati de angajare exista si in tarile mai apropiate de noi. Sa luam de exemplu Ungaria, Cehia sau Slovacia, care sunt dispuse sa angajeze romani, atat muncitori calificati, cat si specialisti.
Pentru ca in tarile cu traditie in care romanii se angajau masiv inainte de izbucnirea crizei piata muncii este la fel de saraca in oferte ca si la noi, cei care vor sa ia viata de la capat intr-o alta lume s-au orientat in ultimul an spre Marea Britanie, Germania sau tarile nordice.
Tari in care, insa, romanii au in continuare nevoie de permis de munca si accesul pe piata muncii se face mai greu.
Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca in oricare dintre aceste tari un vest-european va fi intotdeauna preferat unui roman.
In aceste conditii, o posibilitate ar fi tarile mai apropiate de Romania, in care accesul la munca a fost liberalizat inca din 2007 si care au posturi disponibile pentru lucratorii romani.
De la muncitori necalificati, la lucratori cu studii medii sau specialisti in anumite domenii, tari precum Ungaria, Slovacia, Cehia sau Slovenia ofera, in unele situatii, salarii comparabile cu cele din vestul Europei.
Iar conditiile de trai sau transportul se pot dovedi mai ieftine decat la capatul celalalt al continentului. Singura problema ar putea fi cunoasterea limbii din tara respectiva, majoritatea angajatorilor solicitand acest lucru de la viitorii angajati.
De exemplu, angajatorii din
Ungaria cauta
programatori cu experienta pentru dezvoltarea de software, pentru un salariu de 1.000 de euro pe luna. Cunoasterea limbii maghiare la nivel mediu este obligatorie.
Angajatorii din
Slovenia au postat pe portalul european de recrutasre EURES anunturi de angajare pentru
sudori si
lacatusi romani, care vor munci atat in Slovenia, cat si in Cehia si Germania. Salariile variaza intre 4 euro pe ora (aprox. 640 de euro pe luna) si 7 euro pe ora (1.100 euro pe luna). Cei care vor sa se angajeze trebuie sa vorbeasca limbile engleza, germana, sarba sau croata.
Daca te tenteaza o tara baltica mai din nordul continentului si esti rezistent la frig, te poti angaja in
Estonia, unde o firma din Tallinn cauta
arhitecti si ingineri romani pentru a lucra in constructii. Pentru a fi angajat trebuie, insa, sa vorbesti fluent limba engleza si pe cea sarba.